האם מותר לראש הממשלה לשקר ?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 25/10/20 18:26 ז בחשון התשפא

שאלה

אם להבנתי ראש הממשלה אכן משתמש בשקרי ושיסוי ככלי לביצור שלטונו, וחלילה אף להימלט ממשפט צדק, אבל אני מסתייג מאד מצורת מההפגנות נגדו, כיצד אוכל להביע את דעתי ?

תשובה

בס"ד

שלום ברכה

ראש ממשלה הוא כמו כל אדם וחייב לדבר אמת (אלא א"כ זה פוגע במדינה, ומותר לשנות מפני השלום). אבל בודאי שלא לעניינים אישיים. מאידך ראש הממשלה הוא כמו כל אדם ואסור להוציא עליו שם רע או לשון הרע ללא ביסוס. ועל כך כתב החפץ חיים שאם רוצים לפרסם חסרונו של אדם צריך שהדברים ברורים למספר עצמו, לא ששמע מאחרים בלא בדיקה, ולא שיודע משמועות ובודאי שאסור להוסיף סיפורים ודמיונות אחרים על ראש הממשלה. לכן אם הדברים ידועים לך בצורה ברורה וברור לך שהפרסום של הדברים נכון ויכול להביא תועלת לאחרים, ואתה לא מוסיף מעבר למה שאתה יודע, אתה רשאי לפרסם בכל מקום, אבל אם זה לא עומד בכללי לשון הרע אין מקום להפיצם, ובייחוד אם אינך יודע את הפרטים האמיתיים, שהם צריכים להבדק בפני בתי דין שהם ידועים לברר את המציאות האמיתית ולא חיים מסברות ואומדנאות, אלא מקבלים עדות מאנשים נאמנים ובודקים הכל ביסודיות, וכן אם אתה נהנה מהפרסום הזה, אין זה ראוי לפרסם, אלא להניח לאנשי האמת והצדק שיבדקו את הנושא עד תומו, וכאשר יגידו לנו נעשה.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ .