האם מותר לקרוא/להעתיק מכתב יד שלא פורסם?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/11/20 07:41 ג בכסלו התשפא

שאלה

שלום הרב,

האם ניתן לפרסם קטעים שהועתקו מכתב יד שטרם פורסם ואין ככה"נ תכנון לפרסמו? לציין, כי נכתב בכתב היד כי אין לקרוא בו ואין להעתיק ממנו כלום, אבל יש להניח שזה בגלל שהיו בו סיפורים אישיים של אנשים שכיום כבר אינם בחיים ולא רצו לבייש/לחשוף אותם בזמנו.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

איסור "לא תלך רכיל בעמך" נתבאר בספר משלי לאור הפסוק "הולך רכיל מגלה סוד".

זהו הבסיס לחובת שמירת הסודיות, האינטימיות, הרצון של אדם שדבריו לא יפורסמו, בעיקר כאשר הוא כתב זאת במפורש.

אם הוא לא היה כותב כך במפורש היה מקום לדון על כך.

מעבר לכך, יש גם איסור לשון הרע על מתים.

על כן, נקודת המוצא היא שהדבר אסור.

באם ישנה חשיבות גדולה וצורך גדול לפרסום - כאן צריך לשקלל את האיסור מול החובה וכדו', אבל הפרטים ביחס לכך לא נמצאים בשאלה.

כל טוב ויישר כוח על האחריות

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן