האם יש להעדיף מעסיק או עובד?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/10/20 20:19 א בחשון התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

בזמן מסיום היינו שלושה אנשים בעבודה בתכנות בצבא (לא שירות חובה):

עובד 1 - אני

עובד 2- חבר עם חוש מדהים לפתרון בעיות אבל עם תואר ממקצוע אחר

הבוס - הבוס של שנינו באותו זמן, אדם שנותן את כל הלב בעבודה.

אני עזבתי לסטארט-אפ, ובעקבות זה "עובד 2" בא אלי וביקש לתת לו עבודה

על מנת ללמוד טכנולוגיות חדשות (בתחום חדש בתכנות)

כאשר ידע שאני לא הולך לבחון אותו, ובנוסף הוא יקבל אותה משכורת למרות שלכאורה מתחיל מ0.

וכל זה כי עבדתי אתו שנתיים ומכירים מאד טוב (גם טכנית וגם משמעתית).

כמובן שלא מכרתי חלומות - ונתתי אזהרה שעוד שנה אולי הסטארט-אפ ייכשל.

לאחר ש"עובד 2" עבר אלי לאותו סטארט-אפ, "הבוס" מאד כעס, ומאשים אותי. הוא אומר שתנאים שכאלה (אותה משכורת + בלי ראיון עבודה) מראים שכל מה שרציתי היה לגנוב את אותו עובד. ושהייתי צריך לשאול אותו לפני כן.

האם פעלתי נכון שקיבלתי את "עובד 2" או לא?

מצד אחד, אין ספק שאני נהנה מהסיטואציה כי "עובד 2" הוא עובד מעולה.

ו"הבוס" לא רק שהפסיד עובד מעולה, גם יהיה קשה לו למצוא כזה כי המשכורת הנמוכה בצבא מושכת עובדים בינוניים.

אבל מצד שני, לא אני יזמתי את המהלך, ומהפחד שהסטארטאפ ייכשל, אפילו פעם אחת דחיתי את אותו "עובד 2" ואמרתי שעדיף שישאר בצבא כי לו יש ילדים בניגוד אליי.

המקרה היחידי שאני חושב עליו שדומה לזה - זה המקרה שבו אסור להגיד ללקוח בחנות

שזול יותר בחנות ממול לפי "אל תמנע טוב מבעליו".

אבל פה, אותו "עובד 2" בחר לבד לעבור אליי כי לכאורה במשל הוא עשה סקר שוק ומצא שאני נותן יותר באותו מאמץ=מחיר.

אבל באותו משל אולי לא עשיתי טוב כי הורדתי מחירים לרצפה והתחרות לא שווה

ואז זה כמו האיסור למוכרים מעיר אחרת לבוא ולמכור בזול

אבל גם על זה יש מחלוקת ומתירים אם מדובר במצרכים חיוניים, ומשכורת אולי זה חיוני

לסיכום, אני רק רציתי לעזור ל"עובד 2". הלוואי ויכולתי לעזור גם לבוס (עזרתי לו בדברים אחרים כמו המלצות טכניות) אבל נתקעתי בין הפטיש לסדן, או שעוזר לעובד והבוס כועס, או שהעובד יכעס מכיוון שאני לא עוזר כשאפשרי

השאלה שלי האם נהגתי כשורה? או שהיה אסור לי להציע כאלה תנאים ולקבל את אותו עובד, ואילו רק למראית עין כמו חס וחלילה "לא תחמוד.."

אשמח לתשובה, גם אם יצא שטעיתי בגדול.

בתודה,

יוני

תשובה

שלום וברכה

למיטב הכרתי - אין שום פגם במה שעשית.

אם אתה היית יוזם את הפניה לעובד 2, ואכן מנסה 'לגנוב' אותו לצרכיך - היה מקום לדון בדיני "עני המהפך בחררה" ויורד לאומנות חבירו, ובכלל "מה ששנוי עליך אל תעשה לחברך".

אולם כאן הפניה הייתה מהעובד ומרצונו, לא אתה יזמת ולא אתה התכוונת, והמניע העצמי שלך היה כשר- אינני רואה בכך בעיה, על אף הכאב של המעביד הקודם.

כל טוב ויישר כוח על השאלה