האם יש חיוב תפילה במניין מן התורה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 20/05/20 10:25 כו באייר התשפ

שאלה

שלום הרב,

האם חיוב תפילה 3 פעמים ביום הינו מהתורה?

והאם חיוב 3 תפילות במניין הינו מהתורה?

בתודה

תשובה

שלום וברכה,

יש הרבה מה להאריך, אך אנסה לכתוב את עקרי הדברים.

ישנה מחלוקת בראשונים מהי חובת תפילה מן התורה:

לדעת הרמב"ם יש חובת תפילה מן התורה בכל יום.

לדעת הרמב"ן יש חובת תפילה מן התורה דווקא בשעת צרה.

כמובן, שמן התורה אנו מצווים לשמוע בקול חכמים, כפי שכתוב בתורה: "לא תסור מכל אשר יורוך". וחז"ל כבר תקנו 3 תפילות (לגברים) בכל יום: שחרית, מנחה וערבית. (ובשבתות וימים טובים גם תפילת מוסף).

המקור לכך מופיע בפרק רביעי במסכת ברכות, והסמיכו חז"ל את החיוב כנגד 3 האבות או כנגד קורבנות היום.

כמובן שצריך לכתחילה להתפלל במניין, ויש מעלה וחשיבות גדולה להתפלל בבית הכנסת. אך התקנות הללו אינם מן התורה, אלא תקנות חכמים עם אסמכתאות.

ראה סיכום של הדברים והרחבה באתר של פניני הלכה:

https://ph.yhb.org.il/03-01-04/

בברכה רבה

הלל מרצבך