האם יש חובה לעזור לזולת?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 09/12/19 15:19 יא בכסלו התשפ

שאלה

שלום,

לפעמים אני רואה אדם שזקוק לעזרה ואין לי כח. האם אני חייבת לעזור?

לדוגמה: אני רואה אדם שצריך להזהיר אותו שלא יפצע מהאלמוגים, או שראיתי שהנעל שלו נסחפה ... אבל אני מאוד עייפה, ופשוט אין לי כוח להעיר - האם אני חוטאת בכך?

תשובה

שלום וברכה,

יש מצוות רבות בתורה שמחייבות את האדם לעזור לרעהו. ואכן בעזרה לזולת אנו מקיימים מצווה הכלולה במצוות "ואהבת לרעך כמוך".

מאידך, אם לא עוזרים לזולת - לא בהכרח שעוברים על עבירה.

החובה לעזור היא תלויה על פי היכולת של האדם, וזה מצווה שנתנה לשיעורים, ומשתנה בהתאם ליכולות של העוזר ובנסיבות העניין.

יש לציין, שיש מצווה חיובית של "לא תעמוד על דם רעך" שמדברת על אדם שנמצא במצב של סכנת נפשות, שאז יש מצווה להציל אותו.

וכן יש מצווה נוספת של "לפני עיוור לא תיתן מכשול" שדורשת מאדם שלא יכשיל את הזולת.

אך אין במצוות אלו כוונה שיש חיוב לעזור לכל אדם בכל שלב ובכל מציאות.

בתפילה שנזכה להיות תמיד מאלו שעוזרים לזולת.

בהצלחה רבה.