שאל את הרב

האם חולה צריך לצום?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 21/07/05 14:56 יד בתמוז התשסה

שאלה

יש לי אולקוס פעיל שגורם לי לרצות לאכול לעיתים קרובות, אחרת אני מרגישה רע מאוד,מה ניתן לעשות בצום תשעה באב מהצד ההילכתי?

תשובה

שואלת יקרה שלום רב, מצורפים בהמשך דברי הרה"ג אליעזר מלמד שליט"א על החולים הפטורים מהצום (את הדברים ערכתי פה ושם ע"מ לעזור ברצף הקריאה, ניתן לראות את הדברים במקורם בספרו החדש של הרב: "פניני הלכה" חלק זמנים).
ויהי"ר שגם את תרפאי ממחלה זו בע"ה.

[חולים פטורים מהצום]:
כשתקנו הנביאים והחכמים את הצומות תיקנום לאנשים בריאים, אבל על החולים לא גזרו לצום. ובזה שונה דין יום הכיפורים מדין שאר הצומות. שביום הכיפורים גם החולים חייבים לצום, מפני שהוא מן התורה, ורק כשהמחלה קשה עד שאם יצום יכנס לספק סכנה פטור מהצום, שפיקוח נפש דוחה את מצוות התורה. אבל כשהמחלה אינה מסוכנת - ביום הכיפורים חייבים לצום, ואילו בשאר הצומות שתקנו חכמים פטורים.

[מי נחשב חולה?]
ככלל מי שכאביו או חולשתו אינם מאפשרים לו להמשיך בשגרת חייו והוא נאלץ לשכב על מיטתו - נחשב חולה. לדוגמה, החולה בשפעת, אנגינה, או שחומו גבוה - פטור מהצום.
ואמנם אין כמעט אדם שאינו סובל בצום מכאב ראש וחולשה, וקל לו יותר לשכב במיטה מאשר להמשיך לתפקד, ולעיתים הרגשת המעונה קשה מהרגשת אדם שחולה בשפעת. אולם תחושה זו אינה נחשבת כמחלה אלא כתחושה טבעית של צום, שתחלוף תוך שעות ספורות אחר הצום. ולכן דווקא חולה שנאלץ לשכב על מיטתו מחמת מחלתו פטור מהצום, אבל מי שסובל מהצום עצמו אינו נפטר מהתענית. ורק מי שנחלש כל כך מחמת הצום עד שיצא מגדר מעונה המצטער מחמת התענית והתחיל להיות חולה - פטור מן הצום.
וכן אדם חלש או זקן מאוד שמצטער בצום וחושש שאם יתענה יחלש ויחלה, פטור מן הצום. וכן חולה שהתרפא אבל עדיין מרגיש חולשה וחושש שאם יתענה תחזור מחלתו פטור מהצום (כה"ח תקן, ו* תקנד, לא).
וכן כל אדם שיודע שאם יצום עלול לחלות - פטור מהצום. [למשל, הסובל מאולקוס פעיל או מיגרנה חזקה פטור מהצום, מפני שהצום עלול לעורר המחלה. גם החולה בסכרת שנאלץ לקחת אינסולין פטור מהצום], ופעמים שחולי סכרת אף פטורים מצום יום הכיפורים. גם הסובלים מאבנים בכליות, שצריכים לשתות הרבה מים, פטורים מהצום. מי שסובל מלחץ דם, אינו נחשב חולה ויכול להתענות, אלא אם כן קיבל הוראה רפואית אחרת. [ובכל מקרה של ספק יש לשאול רב או רופא ירא שמיים].

[החילוק בין תשעה באב לשאר צומות קלים]
יש חילוק בזה בין תשעה באב לשאר הצומות הקלים. [שבתשעה באב רק חולה פטור, וגם אדם חלש שמצטער מאוד בצום ויש חשש סביר שיחלה מהצום, פטור מלצום. אבל כשאין חשש מחלה צריך לצום]. אולם בצומות הקלים גם מי שמצטער מאוד, באופן משמעותי יותר משאר בני אדם, פטור מן הצום.

[מה אפשר לאכול למי שמותר?]
הפטור מהצום מחמת חוליו, כתבו הפוסקים שלא יענג עצמו במאכלי מותרות, אלא יאכל הצריך לגופו. ויכול לאכול לכתחילה ארוחה שלמה ולשתות כל צורכו, ואינו צריך להשתדל לאכול לשיעורים כדרך שאמרו ביום הכיפורים. מפני שרק בצום יום הכיפורים שהוא מן התורה, ואף החולים חייבים בו, כשאפשר צריך לאכול פחות פחות מכשיעור, כדי לא לשבור הצום. אבל בצום שתקנו חכמים, אין לחולים מצווה להתענות, ולכן אין כל צורך שיאכלו פחות פחות מכשיעור.

[הנוטל תרופות]
עוד צריך לציין, כי מי שצריך ליטול תרופות באופן קבוע, כמו מי שהחל ליטול אנטיביוטיקה או חולים כרוניים אחרים, צריך להמשיך ליטול התרופות גם בימי הצום. ומי שיכול לבלוע התרופה בלא מים מה טוב, ומי שצריך לבלוע התרופה עם מים, יערב במים טעם מר, כך שלא יהיו ראויים לשתיה - ועל ידי מים אלו יבלע הכדור.

[לסיכום:]
* מתוך דבריו של הרב וממה שכתבת שהאולקוס חמור, נראה שאין את חייבת לצום בתשעה באב.
* אם יש לך ספקות בחומרתה של המחלה, גשי לרופא יר"ש או לרופא רגיל שיחווה דעתו ועם דעתו גשי לרב או חזרי אלינו ונשמח לעזור.
* כמו כן, ראוי שלא להתענג במאכלי מותרות, אלא לאכול מה שצריך לגוף. [ואת לא צריכה] להשתדל ולאכול לשיעורים כדרך שאמרו ביום הכיפורים.

שוב רפואה שלימה,
שלמה
Shlomo@makshivim.org.il

כתבות נוספות