הדלקת נרות חנוכה בטיול

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 30/12/19 23:25 ב בטבת התשפ

שאלה

בס"ד

שלום הרב!.

שבוע הבא אני בלי נדר אצא לטיול של 3 ימים בשטח בזמן חנוכה. רציתי לשאול לגבי כמה דינים במהלך הטיול:

1. מה הדין של הדלקת חנוכייה בזמן הטיול(לדוגמה: לעניין ברכות/ מקום החנוכיה ועוד) ומה ההבדל בין התימנים/ הספרדים והאשכנזים?

2. בהמשך לשאלה הקודמת, האם מי שנוהגים בבית שמדליקים רק חנוכיה אחת (כמו התימנים) יוצאים ידי חובת הדלקת חנוכיה ולא צריכים להדליק בזמן הטיול כי יש מי שידליק עליהם בבית? ומי שנוהגים שכל אחד בבית מדליק חנוכיה לעצמו (כמו אשכנזים) צריכים להדליק בזמן הטיול או שהם גם יוצאים בהדלקה שמדליקים בבית?

3. יש סיכוי שלא יהיה לנו מניין, האם מותר לומר הלל ביחיד(האם יש הבדל בין התימנים/ הספרדים והאשכנזים)?

4. לאחר הדלקת נרות חנוכה, מה מותר לעשות ומה לא (לדוגמה: להכין אוכל, לעבור פעולה, לישון וכו....)?

הרב תודה רבה ממש!.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואל שלום

יישר כח על קיום מצוות יישוב הארץ והכרתה דרך הרגליים.

1. לספרדים - ההורים מדליקים בשבילך בבית ואתה יוצא יד"ח. במידה ואתה ישן בצימר או בית - לאשכנזים הדלק שם חנוכיה משלך, לספרדים השתתף עם בעל הבית בהוצאות השמן על ידי שתתן לו כמה פרוטות והוא יַקנה לך חלק.

אם יֵשנים בשטח - לכל השיטות לא מדליקים כי אין זה בית קבע. וטוב להדליק בלי ברכה.

(מקורות: סימן תרעז בשולחן ערוך | עיין ילקוט יוסף שם באורך)

2. אכן, כמו שכתבתי. תלוי אם ישנים בבית או בשק"שים בשטח.

3. אפשר לומר הלל בברכה ביחיד בחנוכה. הסיבה לכך היא משום שהלל בחנוכה הוא מכח תקנת חכמים (להודות ולהלל) ולא מנהג כמו בראש חודש.

(מקורות: שו"ע סימן תרפג ונושאי כלים שם)

4. גברים לא נהגו איסור מלאכה בחצי שעה של הדלקת נרות.

(סימן תרע | משנ"ב שם)

בהצלחה בטיול, התמלאו בכוחות, וכמובן: שמרו על עצמכם!

חנוכה שמח

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן