גמ'

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/05/20 11:35 ד בסיון התשפ

שאלה

שלום וברכה,

ראיתי שהרב סולובייציק מחלק בין המושגים מעשה המצווה וקיום המצווה (לגבי תפילה, אוננות, אבילות, כיבוד הורים ועוד).

מה הכוונה במושגים הללו?

תשובה

שלום וברכה

תודה על השאלה.

מצוות רבות נעשות אמנם על ידי הגוף, כמו אמירת התפילה, ישיבת שבעה וכדו', אולם עיקרן אינו המעשה (כמו נטילת לולב, הפרשת מעשר וכד'), אלא התהליך הפנימי שמתחולל בנפש. תפילה ללא כוונה, או ישיבת שבעה ללא חוויית אבלות - הם חסרים.

כדי לבטא את היחס במצוות ה'כפולות' האלה יצר הרב סולובייצי'ק זצ"ל את המונחים "מעשה המצווה" המתייחס לפעולה הטכנית, לדוגמה: אמירת התפילה, ובין "קיום המצווה", המבטא את הקיום הנפשי הפנימי של המצווה.

האם הדברים ברורים עתה יותר ?

כל טוב