גזל

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 21/10/18 22:02 יב בחשון התשעט

שאלה

שלום הרב. אני גרה בבנין שיש בו שכנים חרדים שחושבים שחדר מדרגות הוא חדר שעשועים וחדר אוכל, יש רעש בבנין בכל שעות היום וחדר מדרגות מלוכלך נורא

למרות שיש מנקה וכל השכנים משלים לוועד

הייתי שמחה לדעת אם מעיקר הדין זה מותר?

ואם לא אשמח שהרב יצטט לי איזה פסוקים שרשום שם על ענין הגזל שקשור לנושא הנ"ל ע"מ שאוכל לתלות פתק בבנין

תשובה

שלום

בוודאי שאסור לאף אדם להזיק לרשות הרבים או לרשות ששייכת גם לשכניו.

חדר המדרגות איננו רכוש פרטי, ודאי שאסור ללכלך אותו, וההתנהגות בו צריכה להיות כפי המקובל והמוסכם.

בנוסף, גם אין לאדם לעשות רעש שמפריע לשכניו, וצריך למנוע את ילדיו מלהפריע לאחרים.

כמובן, שיש רמה מסוימת של משחקים ורעש שהיא בגדר הסביר והמקובל (כמובן, בשעות המקובלות).

כתוב בשלחן ערוך (חושן משפט סימן קסא, סעיף ה'):

"אחד מהשותפין בחצר שבקש להעמיד בה בהמה או ריחיים או לגדל בו תרנגולים, חברו מעכב עליו. וכן שאר הדברים שאין דרך בני המקום לעשותם בחצרותיהם, בכולם השותפין מעכבין זה על זה".

כלומר, אם השותפים (למשל הדיירים בבניין) מתנגדים למה שעושה אחד הדיירים בשטח המשותף (חדר מדרגות), וזה מעשה לא מקובל, אסור לו לעשות את זה.

והתורה אמרה "ואהבת לרעך כמוך". ואמר רבי עקיבא - "זה כלל גדול בתורה".

והלל הזקן אמר למי שביקש ללמוד את כל התורה כולה על רגל אחת - "מה ששנוא עליך, לא תעשה לחברך".

אם העניין לא נפתר, תשקלי, אולי יחד עם דיירים אחרים, לתבוע אותם לדין תורה.