גוי מדליק אור בשבת.

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 29/01/19 12:00 כג בשבט התשעט

שאלה

האם מותר לבקש מגוי להדליק אור בשבת

תשובה

שלום.

ישנם שני איסורים ביחס למלאכת גוי בשבת.

א. איסור אמירה - אסור לומר לו לבצע פעולה שאסורה בשבת

ב. איסור הנאה - אסור ליהנות ממלאכה שהוא עשה עבור יהודי.

במקרה שבו יש קצת אור בחדר, ואפשר בדוחק לעשות שם מה שמעוניינים, אפשר לומר לנכרי בדרך רמז ("חשוך פה") ואפשר ליהנות מהדלקתו (כי אפשר היה לעשות את זה גם לפני כן).

כשזה לצורך חולה מותר לומר לו במפורש להדליק גם אם חשוך לחלוטין ומותר לכולם ליהנות מזה אחר כך.

כשמדובר בהדלקה שיש בה איסור דרבנן (נורות מסוג לד או פלורסנטיות. בניגוד לחוט להט, שזה איסור תורה), ויש צורך גדול (צורך מצווה, הפסד גדול, חולי קטן), גם אפשר לומר לו במפורש.

יש עוד פרטי דינים בעניין, אבל אלו עיקרי הדברים.

כל טוב