ברכת המזון על סעודה ללא לחם

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/12/19 08:47 ו בכסלו התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

התחלתי לפני כמה חודשים תוכנית של אורח חיים בריא, אני לא אוכלת גלוטן וסוכר בכלל. ב"ה אני מרגישה נפלא, בריאה וקרובה לה'. אני בתוכנית מסודרת, ומותר לאכול רק בשבת ביס מהחלה לברכה ולשתות מהיין. הביס מהחלה הוא לא שיעור כזית. אחרי הברכה על הביס אני אוכלת סעודה שלמה, אבל היא לא כוללת מזונות או המוציא. השאלה היא אם אני מברכת בסוף הארוחה ברכת המזון, או בורא נפשות. אני קובעת סעודה בעצם על ירקות מבושלים, בשרים וקטניות. בתקווה שכל החיים אוכל כך, ללא המאכלים שמזיקים לי.

אשמח לתשובתך.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, שתהיה לך בריאות מלאה, ותוצאות מבורכות בתהליך הניקוי שאת עוברת, ביחסי גוף ונפש.

ברכת המזון ניתקנה על לחם בלבד. היא לא עוסקת בהודאה על המזון בלבד, אלא מתפתחת לברכת הארץ, ולהודאה על דברים רבים אחרים, ועל פי ההלכה כל המרחב הזה ניתקן על היסוד המהותי ביותר והוא הלחם.

על כן, אין מברכים אותה, גם לא על סעודה גדולה, שאינה כוללת לחם.

כל טוב