ברכת הגומל בכמעט תאונת דרכים

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 26/07/21 11:18 יז באב התשפא

שאלה

שלום רב

היום נסעתי ברכב כשלפניי נהג אופנוע. הרוכב עצר בפתאומיות ואני בלמתי בלימה חזקה וב"ה לא פגעתי בו. הרכב מאחוריי נכנס בי. ב"ה נזק קל רק לרכב. האם עליי לומר הגומל?

תשובה

שלום וברכה,

למעשה אינך צריך לברך ברכת הגומל.

הטעם לכך משום שלגבי אמירת ברכת הגומל, ישנם 2 גישות בין הפוסקים.

א. גישה אחת שיש לומר הגומל בכל אחד מ-4 המקרים: עוברי דרכים, הולכי מדברות, חולה שהתרפא, עוברי ימים.

לפי גישה זאת, מברכים בכל אחד מהמקרים הללו (נסיעה של 72 דקות, גם אם לא קרה אסון כלשהו). אך לא מברכים בתוך סכנה אחרת שאדם היה בה.

ב. גישה נוספת בפוסקים היא שיש לומר הגומל דווקא כשנמצאים בתוך סכנה ונצלים ממנה.

מכיוון שלא היית בתוך הסכנה ממש, אלא הגעת למציאות של כמעט סכנה, רק הרכב נפגע, אינך צריך לברך "ברכת הגומל".

כמובן שיש להודות לה' שעברת את התאונה בלא פגע בגוף.

ישנם דרכים שונות כיצד להודות לה' (צדקה, אמירת מזמור לתודה ועוד דרכים לפי הבנתך).

כמו כן, עלינו להמשיך להשתדל לנהוג בזהירות מרבית.

בתפילה שה' ישמור עליך ועל כל עם ישראל מכל רע.

הלל מרצבך