ברכות השחר בלשון שלילית

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 17/02/19 16:48 יב באדר א'

שאלה

שלום,

למה מברכים בברכות השחר בלשון שלילה "שלא עשני..." ולא על הצד החיובי?

תודה

תשובה

שלום וברכה,

לגבי שאלתך , הפוסקים דנים בכך. וניתן לראות סיכום השיטות בעניין בחוברת "שירת הים", הובאו שם שלושה הסברים סביב השאלה: למה מברכים ברכות אלו על דרך השלילה "שלא עשני", ולא על דרך החיוב: (ב"ח סימן מה סק"ז, ט"ז סימן מה סק"ד)

א. יש אומרים – לפי שנמנו וגמרו בית שמאי ובית הלל: "נוח לאדם שלא נברא משנברא", לא תיקנו לברך על העשייה שנעשה האדם, שטוב היה לאדם שלא נעשה כלל.

ב. בית חדש – שאם היה מברך ש"עשני ישראל" לא היה יכול כבר לברך את שאר הברכות "שעשני בן חורין" ו"שעשני איש", שלשון ש"עשני ישראל" כוללת את שלוש הברכות, ורצוננו להאריך בהודאות.

ג. טורי זהב – שכשמברך בלשון שלילה מראה שיש חשיבות מסוימת בגוי, בעבד ובאישה, אלא שהוא חשוב יותר. אך אם היה מברך על דרך החיוב היה ניכר מלשונו שאין בהם צורך כלל.

בברכה רבה

הלל