בניית סוכה בגינה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/08/18 16:25 ט באלול התשעח

שאלה

שלום לכבוד הרב שרלו.

שכן שגר עימנו בבית משותף מעוניין לבנות את הסוכה שלו על חלק מהגינה של הבניין.

הוא נהג לבנות את הסוכה בחלק מוזנח של הגינה, במשך כמה וכמה שנים.

לאחרונה שיקמנו את הגינה וגם החלק המוזנח טופל ושוקם ונשתלו בו עצים ופרחים.

השכן הזה עומד על כך שיינתן לו להמשיך ולבנות את הסוכה באותו המקום.

אנו,ועד הבית,מעונינים להציע לו לבנות את הסוכה על חלק של חנייה שמצופה אספלט.

האם קיימות לשכן זה זכויות להמשיך ולהציב את הסוכה שלו בגינה?

אנו חושבים שחבל להרוס גינה רק בגלל חג הסוכות שנמשך שבוע.

האם הרב חושב שיש לאותו שכן חזקה או זכות כלשהי לדרוש את בניית הסוכה בחלק הגינה הנ"ל?

בכבוד רב

תשובה

שלום וברכה

אני מבין מהסיפור כי השכן אינו טוען שהחלק הזה בגינה שייך לו.

הוא טוען כי מאחר שהשכנים הסכימו במשך השנים שהוא יוכל לבנות שם - יש לו חזקה, ואין לשכנים רשות לפגוע בחזקה זו.

ואני מבין כי השכנים טוענים כי כל עוד זו הייתה חלקה מוזנחת - אכן לא הייתה מניעה. אולם, משעה שהמקום טופח - ההסכמה שבשתיקה בטלה, וממילא אין הוא רשאי עוד. לא זו בלבד, אלא שעכשיו הוא מזיק לנכסים המשותפים.

סוגיית הגמרא אינה חדה בנושא זה ויש בכך מחלוקת ראשונים. אולם נראה שהדעת נוטה לטובת השכנים, גם בשל שינוי הנסיבות, גם בשל העובדה שבכלל לא מדובר ב'שכנים' אלא ב'שותפים' (שהרי החצר המשותפת רשומה על שם כולם), וגם בשל העובדה שיש בכך נזק. לדברי המאירי, בוודאי שמותר לשכנים לשנות את ייעוד הקרקע, ואין לו לבונה הסוכה סיבה לעכב.

נראה שהטוב ביותר כרגיל הוא לפתור את השאלה בדרכי שלום.

כמובן שלא מדובר בדין תורה, כי לא שמעתי את שני הצדדים.

כל טוב