בניית בית כנסת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/06/21 22:13 כה בסיון התשפא

שאלה

שלום,

יש באפשרותינו לבנות בית כנסת.

מישהו פעם אמר לי שכתוב שבית הכנסת צריך להיראות ולהיות יותר נעים מביתו של האדם.

רציתי לשאול האם ידוע לך היכן המקור לכך?

יש בידינו קרקע למלון ואנו מעוניינים לבנות בית כנסת בתוך המלון.

דעתי היא שיש להקצות לכך שטח מבית הכנסת אשר יהיה פתוח לנוף ים ולא יהיה שטח נחות יותר ללא נוף. אמנם זו הקרבה גדולה שכן שטח שנוכל להשכיר לנוף ים יניב לנו תשואה גבוהה יותר. אבל לעניות דעתי המעלה של בניית בית כנסת באיזור (שאין כאן כמעט) ועוד עם נוף ים יפה ומהודר היא גדולה הרבה יותר.

אשמח לדעתך.

תשובה

שלום וברכה

א. מיקומו של בית הכנסת צריך להיות במקום הגבוה ביותר, או (בימינו) במקום המרכזי ביותר. אין דין שהוא צריך להיות נעים יותר, אולם צריך תמיד לזכור את דברי חגי הנביא: "(ד) הַעֵת לָכֶם אַתֶּם לָשֶׁבֶת בְּבָתֵּיכֶם סְפוּנִים וְהַבַּיִת הַזֶּה חָרֵב" - כלומר: לא להרפות מבניין בית הכנסת כאשר כל אחד יושב בביתו, וניתן ללמוד מכך גם דברי מוסר שבית הכנסת צריך להיות נאה.

ב. בהמשך לסעיף הקודם, אכן עקרונית נכון הדבר שבית הכנסת יהיה במקום הטוב. אולם, אם הנוף יסיט את תשומת לב המתפללים - יצא שכרנו בהפסדנו. לכן צריך לשקול בזהירות.

כל טוב ויישר כוח