בית חכם בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/07/19 15:25 יד בתמוז התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

בימינו יש בתים חכמים שניתן להפעיל אותם ע"י דיבור אליהם (כמו אלכסה של אמאזון) האם ניתן לפנות אליה בשבת, כמו גוי של שבת?

לא לבקש לבצע פעולה ישירה אלא להגיד לה: "אלכסה חשוך פה" והיא תדע שאמורים להדליק את האור.

תודה

שירה

תשובה

שלום וברכה

הבית החכם זו שאלה שכל העולם הרבני דן בה בימים אלה.

בין השאר - האם לראות את האמירה הזו כפעולה ישירה.

וזאת בשל העובדה שמחד גיסא - זו פעולה ישירה, אבל מצד שני - ההלכה בדרך כלל לא רואה דיבור כמעשה.

אני הולך בדרכם של אלה הסוברים כי דיבור ישיר כזה צריך להיחשב כמעשה ישיר, בשל נימוקים הלכתיים שונים, ולכן הוא אסור.

כל טוב