ביקורת שלילית

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 11/08/20 14:42 כא באב התשפ

שאלה

שלום אדוני הרב,

מה שלומך?

אם קיבלתי שירות מנותן שירות ולאחר מכן אני מאוד מאוכזב מהשירות, האם ניתן לרשום ביקורת שלילית ובכך להזהיר אחרים או שזה יפגע בפרנסה של אותו אדם ולכן להימנע מזה?

תודה,

תשובה

שלום

מותר ואף מצווה להזהיר אחרים, כשיש חשש שירמו אותם או יפגעו בהם, ובלבד שיתקיימו התנאים שכתב החפץ חיים, ואלו הם (ומומלץ ללמוד אותם בתוך הספר חפץ חיים, הלכות רכילות, כלל ט', וכדאי מאוד ללמוד את כל הספר):

א. לשקול היטב מראש את הדבר האם באמת מדובר במשהו שלילי, ולא רק במשהו 'לא מושלם'

ב. לדייק בסיפור ובפרטים, ולא להוסיף כלום

ג. שהכוונה תהיה רק לתועלת האנשים, ולא חלילה מצד שנאה או נקמה כלפי נותן השירות שהתאכזבת ממנו (ואם זה חלילה חלק מהמוטיבציה שלך, אז תתאמץ להסיר אותה מליבך).

ד. אם יש דרך אחרת לגרום את מניעת הנזק בלי לספר לשון הרע עליו, צריך לעשות זאת (במקרה הזה לכאורה אין)

ה. כל זה בתנאי שלא יגרמו לו כתוצאה מזה רעה שלא מגיעה לו, כגון ביטול חוזה בצורה לא חוקית וכיוצא בזה.

בהצלחה רבה