אכילת מצה לפני פסח

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 03/04/06 20:38 ה בניסן התשסו

שאלה

האם יש בעיה הלכתית (!) עם אכילת מצה לפני הפסח וממתי אסור?

תשובה

שלום רב,

אין איסור לאכול מצה לפני הפסח, להוציא יום י"ד בניסן. נחלקו רבותינו באם איסור אכילת מצה בערב הפסח חל משעת איסור אכילת החמץ או מתחילתו של יום י"ד. להלכה, פסק ה-"שולחן ערוך" (אורח חיים, סימן תעא, סעיף א), כי אין לאכול מצה משעה עשירית של יום י"ד (לשיטת המשנה ברורה, אף מצה עשירה נכללת באיסור זה). ה-רמ"א (שם, סעיף ב') החמיר וכתב שאין לאכול מצה בכל יום י"ד.

עולה אפוא, כי האיסור לאכול מצה לפני הפסח חל אך ורק ביום י"ד (ברוב בסיסי צה"ל, אוכלים מצות שבוע ולעיתים אף יותר בטרם הפסח). יש להחמיר ולא לאכול מצות כל יום י"ד.

יש להעיר כי יש הנוהגים שלא לאכול מצה כבר מראש חודש ניסן. הטעם למנהג הוא שתהיה אכילת המצה, בליל הסדר - ניכרת.

פסח כשר ושמח,
צביקה, צוות ישיבת הר עציון.