אכילה (לאחר הפסח) בבית שלא שומר פסח כדין

חדשות כיפה רבני כושרות 03/10/19 10:49 ד בתשרי התשפ

שאלה

שלום

חמותי חילונית. מוכרת חמץ בפסח אך לא את התבלינים, האלכוהול ועוד. אני יודעת שהיא מוכרת/זורקת קמחים ודברים שברור לה כחמץ. אפילו אינני יודעת כיצד היא מבצעת את המכירה.

לצורך השאלה, נניח שהמכירה מתבצעת ע"י מקור מותר, אך אינני יודעת האם היא מבינה את המשמעות של זה. לדוגמא: ייתכן שיש לה קורנפלקס שנמצא בארון והוא לא נמכר.

גם אם היא מוכרת את האלכוהול (ואני בספק רב), היא אינה מכסה אותו בפסח.

יתכן שמכרה קמח, אך באותו ארון/איזור יש עוד דברים שאינם כשרים לפסח.

שאלותיי:

1. מדי פעם אני מקבלת ממנה מתנות של בקבוק ליקר או אלכוהול שלא כשר לפסח ואני יודעת בוודאות שאיננו חדש, אלא מגיע מהמזווה בבית. האם אפשר להשתמש בו? האם אפשר למכור אותו בפסח הבא ולהשתמש בו?

2. כנ"ל לגבי שוקולד

3. האם אני יכולה לאכול אצלה בבית ופלים, להשתמש בתבלינים שלה לאחר הפסח? היא מבשלת בכלים כשרים כאשר אנחנו מגיעים לשבת (נכון לשאלה זו אעדיף לא אכנס לשאלה האם דיני הכשרות עומדים בתנאים, אבל זה עניין מורכב)

תשובה

שלום וברכה

1. אם בכוונתה לכלול במכירת החמץ גם את המשקאות החריפים - גם אם לא ייחדה מקום ולא כיסתה אותם - בדיעבד המכירה מועילה, ומותר להשתמש בהם לאחר הפסח.

2. בשוקולד רגיל יש רק ספק חמץ, ולכן כשאין וודאות שעבר עליו הפסח - מותר להשתמש בו.

3. אני מניח שלגבי מרבית המוצרים שציינת אין וודאות שהם מלפני הפסח, וגם אם נרכשו לפניו אין וודאות שלא נמכרו לגוי כדין, משום כך מותר להשתמש בהם.

בברכה

יצחק דביר