איש באמונתו יחיה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 01/03/03 13:01 כז באדר א'

שאלה

מה פירוש הפתגם "איש/צדיק באמונתו יחיה" ואיך אפשר להשליך אותו על ימינו?

תשובה

ב"ה ה' אדר ב' תשס"ג

שלום רב!

מקור הפסוק הוא בספר חבקוק: "וצדיק באמונתו יחיה"

חז"ל מביאים פסוק זה על כך שחבקוק העמיד את כל התורה על האמונה, כל התורה בסיס קיומה הוא האמונה. מתוך אמונה ניתן להתקדם למידות טובות ומכאן לקיום מצוות עשה ומצוות לא תעשה מן התורה ומדרבנן, וכן את מנהגי ישראל.

כיום יש המשתמשים בשיבוש של פסוק זה ובמקום "צדיק" אומרים "איש", וכונתם לחופש דעות מוחלט. אנו יודעים שכל עם ישראל צריך לחיות סביב התורה ולינוק ממנה את אמונתו, דעותיו ומעשיו. אנו מתנגדים לכפיה בתחום זה כי היא פועלת במיוחד בתקופתנו פעולה הפוכה, הכפיה מרחיקה יהודים משמירת תורה ומצוות, אבל התנגדות זו אין פירושה הסכמה שכל יהודי יחיה ככל העולה על רוחו. עם ישראל קיבל תורה בברית ובשבועה ועליו להיות נאמן לברית שכרת עם הקב"ה ולשבועה שנשבע כל כך.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת