אין ייסורים בלא עוון

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/01/22 06:29 ט בשבט התשפב

שאלה

שלום, הרב מה שלומך?

עלו לי כמה שאלות סביב הנושא

"אין ייסורים בלא עוון"

ונתקלתי בחיפוש אחר תשובה גם בחלק הזה באינטרנט שהעלה גם שאלות

ועוד דע לך שרבינו תם, אחד מגדולי הראשונים, אומר בספר הישר- כי הקב"ה מביא ייסורים על מי שהוא אוהב.

מי שכבר נגמר תפקידו בעולם, או שכביכול אינו ראוי להיות בו (בחשבונות שאין אנו יודעים אותם) עובר ואובד מן העולם. אך מי שמשאיר אותו הקב"ה בעולם ומייסר אותו- הרי אלו ייסורים של אהבה, ובאים הם במטרה לזכך אותו

1.האם כל ניסיון הוא ייסורים?

2.האם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחולה בנפש או בגוף דורש ממני לפשפש במעשיי כי ייתכן שזה סימן עבורי או עוון שלי ואם זה גם ניסיון שלי מה שעובר עליהם?

3.מה זה ייסורים ומה זה ניסיון? אם יש שוני בין ייסורים לניסיון מה הוא?

4.אם ייסורים וניסיונות הם דברים אישיים בלבד שקורים לי פיזית או מנטלית?

5.האם יש הבדל בין ייסורים לעונש?

6.לפי הקטע, למה כדאי לי שה' יאהב אותי?

7. אם אדם לא מתייסר בעולם הזה אז זה אומר שנגמר לו התפקיד? או שאין צריך זיכוך? או שה' לא כל כך אוהב אותו?

8. ואם אנחנו עמ"י שיש כלפינו כבר אהבה יתרה של ה' כלפינו אז אנחנו נסבול מיותר ייסורים?

מקווה שהשאלות שלי מובנות...

הן נשאלות בעקבות הדברים אני חווה כעת ולא מתוך כפירה חס וחלילה

אשמח לתשובה בהקדם

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

עולם הייסורים אינו מפוענח לה. בימים בהם מכהנת נבואה בישראל – זה היה אחד מתפקידי הנביא: לפענח את המאורעות הבאים על האדם בפענוח אלוהי. ברם, מיום תום הנבואה בישראל אין אתנו יודע עד מה, ואנחנו לא יודעים באופן ממוקד בשל מה באו הייסורים, לא על הפרט ולא על הכלל.

דברי המקרא חז"ל פותחים אפשרויות רבות: בשל עוון; "אשרי הגבר אשר תיסרנו יה"; "כי את אשר יאהב ה' יוכיח; דרכו של עולם ועוד ועוד. הדבר מעשיר את היכולת הרוחנית להתבונן בייסורים, אך לא את היכולת לקבוע במדויק על שום מה באו. על הניסיונות המוחלשים לברר את יסוד הייסורים אשמח אם תקרא את המאמר "החיפוש אחר מענה" בקובץ "חידת הייסורים" (https://bit.ly/2UPCbPf).

ומה שאנו עושים בפועל הוא ניסיון עדין ורך ללכת בכל הכיוונים. גם לראות בייסורים, מכל סוג, קריאה לפשפוש במעשים; גם להבין שהייסורים מסוגלים לחלץ מאתנו שינוי; גם ניסיון; וכדו'.

ובשום אופן אין אנו מבקשים את הייסורים או נהנים מהם, אלא נעים בתוכם כשהם באים, ומחפשים הן את הדרך להיחלץ מהם, והן את הדרך למצות את הבניין הרוחני שהם מסוגלים ליצור.

האם קבלת תשובה לשאלתך ?

כל טוב