שימוש באפליקציית וידיאו כדי להקל על בדידות הקשישים בליל הסדר

חדשות כיפה חברים מקשיבים 25/03/20 16:09 כט באדר התשפ

שאלה

שלום הרב.

עקב נגיף הקורונה, אנשים שבקבוצת הסיכון, במיוחד מבוגרים מעל גיל 60, לא יוצאים החוצה ונשארים לבד בבית. בימי חול אפשר להתקשר לדבר וגם לעשות שיחות וידאו. אבל בשבתות הרבה פעמים הזקן נשאר לבד ומבודד ומנותק לגמרי מהחברה ומהמשפחה. מעבר לאתגר הרגיל שבכך, ליל הסדר מאוד מעיב עלינו. יש שברון לב גדול בכך שלא תהיה שום אפשרות שזקני המשפחה הבודדים והמבודדים יוכלו לקיים אפילו במעט את מצוות "והגדת לבנך", ולהשתתף בסדר בשום צורה.

לאור הנסיבות הללו, האם ניתן לפני כניסת החג לפתוח מפגש אלקטרוני (דרך אפליקציית ZOOM או בכל אמצעי אחר) שיימשך במשך 4-5 שעות לתוך החג עצמו, וכך הקשיש או הקשישה יוכלו להשתתף במשהו בסדר המשפחתי הרחוק מהם, ולקיים במעט את מצוות "והגדת לבנך"? הכוונה היא שבחג עצמו לא תהיה נגיעה אנושית במחשב כלל. בחלוף הזמן המיועד, התכנית תיפסק ותסגר באופן אוטומטי (כמובן שאין שאלה שאת הברכות ומצוות הסדר יעשו לעצמם).

האם ניתן להקל בשביל כך, ולהתיר שימוש מוגבל למצלמת וידאו או תכנית ZOOM וכדומה?

בכבוד רב

מרים פנסטר

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום לך.

התיעצתי בנושא הזה עם מורה הוראה מובהק, והוא אמר שאי אפשר להתיר כך בצורה גורפת אלא שאם את מכירה קשיש שמאד זקוק לכך, יש מקום להתיעץ עם רב בשביל להתיר לו באופן ספציפי.

בימים האחרונים התפרסם פסק בחתימתם של רבנים חשובים שמתירים זאת באופן כולל, ולאחר מכן פורסמה על ידי הרבנים - לפחות חלקם - הכחשה גורפת. על כן אני מציע לפנות לרב באופן אישי על מנת לברר את ההלכה

בהצלחה רבה.

טוביה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן