אור הגנוז בחנוכה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 28/11/19 19:51 ל בחשון התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב - רצינו לשאול. נכון שאומרים שצריך לשבת על יד הנרות כחצי שעה אחר ההדלקה בחנוכה? כי זה זמן שיורד אור הגנוז, ולכך יש לכל אדם לישב אצל הנרות שלו אחר הדלקה, אני כרגע נמצאת בביקור בחוץ לארץ האם אור הגנוז ישנו בהדלקת נרות חנוכה גם בחוץ לארץ? והאם יש עניין להדליק את הנרות בשקיעה גם בחוץ לארץ ולשבת ליד הנרות? (כי הרי בשמים הולכים לפי הזמן של ארץ ישראל) ?? אשמח לתשובה בקשר אם יש אור גנוז בזמן הדלקת נרות בחוץ לארץ ואם זה חשוב להדליק נרות אחר השקיעה בחוץ לארץ. תודה רבה

תשובה

שלום

בכתבי האר"י מובא שבכל מצוה שאדם עושה, מלבד עצם הדבקות בד' בקיום המעשה, הוא זוכה גם בקדושה הסובבת אותו לאחר מהמעשה. וכן להיפך בעבירה, רוח טומאה מתלבשת באדם, מלבד עצם העבירה על דבר ד'.

בהדלקת נרות חנוכה ישנה מצווה לשמוע דברי חכמים- אשר קדשנו במצוותיו וציוונו 'ועשית ככל אשר יורוך', להדליק נר של חנוכה. וגם מצווה של טעם ההדלקה- שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה.

שתי מצוות אלו, עם ההקשבה לחכמים, וטעם המצווה, מלבישות את האדם בקדושה רבה.

בארץ ישראל המצוות מאירות באור טבעי לאדם, והוא זוכה בהן יותר. בחוץ לארץ פחות, אם כי גם שם הוא זוכה במצווה ובאורה.

קיום המצווה צריך להיות בזמנה, ואז היא נעשית כדבר ד'. זמן ההדלקה לדעת האשכנזים הוא בשקיעה, ולדעת הספרדים וחלק מהאשכנזים בצאת הכוכבים. עשי כמנהג אביך.

חיזקו ואימצו