אוהב לפרוק ושונא לטעון

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/11/21 12:55 כז בחשון התשפב

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב יובל שרלו

ספר החינוך מצוה פ - מצות פירוק משא

שמות כ"ג, ה'

דיני המצוה, כגון אם הבהמה של גוי ומשאוי של ישראל (ברש"י) או בהפך, ודין הפוגע (פוגש) באוהבו ישראל ובשונאו (לשניהם צריך לעזור) שמצוה בשונא לכוף היצר, ואפילו אוהב לפרוק ושונא לטעון. ושונא זה אינו כשונא שזכרנו מחמת עבירה אלא שאין לבו שלם עמו. ופירוש כי תראה, מאימת הוא החיוב...

מה הכוונה בבקשה ואפילו אוהב לפרוק ושונא לטעון

תודה ממשה

תשובה

שלום וברכה

מצוקתה של הבהמה גדולה יותר כאשר יש צורך לפרוק ממנה (כי היא עכשיו טעונה), מאשר כשיש לטעון עליה משא (כי היא עכשיו ללא משא).

ברם, על אף התיחסות התורה לצער בעלי חיים - יסוד המצווה הזו היא עזרה לבני האדם.

כשעומד מצב בו יש צורך גדול יותר לפרוק, אבל כנגד זה עומד שונא עם צורך פחות - כי הוא רק לטעון - יש להקדים את השונא, כדי לצמוח מקיום מצווה זו לתנועה של שלום.

הלכה מיוחדת.

כל טוב