שופטי העליון קבעו: אסור לנתק חשמל לחייבים שמצבם הכלכלי קשה

בפסיקה של השופטים מינץ, ברק-ארז ועמית נקבע כי חברת החשמל נדרשת לתקן את הקריטריונים לניתוק חשמלי כך שישראלים שיוכיחו שמצבם הכלכלי קשה לא ינותקו, וגביית החוב תתבצע באמצעים מתונים יותר

ישי אלמקייס ישי אלמקייס, חדשות כיפה 20/01/22 12:11 יח בשבט התשפב

שופטי העליון קבעו: אסור לנתק חשמל לחייבים שמצבם הכלכלי קשה
עובדי חברת החשמל. ארכיון, צילום: יוסי וייס

שופטי בית המשפט העליון יצחק עמית, דפנה ברק-ארז ודוד מינץ דנו היום (ה') בעתירה שהוגשה נגד ההסדרים החלים על גביית חובות של צרכנים ביתיים בגין צריכת חשמל, ובכלל זה באפשרות הניתוק של אספקת חשמל לבתיהם, כפי שזו נקבעה באמות המידה שהותקנו על-ידי הרשות לשירותים ציבוריים והורו לחברת החשמל לשנות את שיטת הפעולה שלהם בניתוק החשמל מאזרחים עם חובות.

העותרים טענו כי יש להרחיב את הגדרת האוכלוסיות המוגנות מפני ניתוק בשל חוב, כי יש להבטיח הענקת זכות טיעון סדורה לפני ניתוק, וכן כי יש להורות על ביטולה של האפשרות לגבות חלק מחובות העבר על-ידי קיזוז מתשלום עבור צריכת חשמל עתידית. במהלך התקופה שבה נדונה העתירה הורחבה ההגנה מפני ניתוק ביחס לקטגוריות נוספות של מקרי צורך רפואיים, אך לא הוכנסו שינויים אחרים.

בפסק הדין מפי השופטת ברק-ארז ובהסכמת השופטים עמית ומינץ, קבע בית המשפט העליון שאספקת חשמל בסיסית נחשבת כיום למצרך חיוני שלא ניתן לנהל אורח חיים שגרתי בלעדיו, ועל כן, נקבע כי אספקת החשמל קשורה בקשר הדוק לזכות לקיום מינימלי בכבוד או לזכות לחיים ולבריאות, ולכן ההגנה עליה קשורה להגנה על הזכות החוקתית לכבוד האדם.

לפיכך נקבע כי אין די במעגל הצרכנים המוגן על-פי ההסדר הקיים מפני ניתוק מאספקת חשמל – הכולל ניצולי שואה ומי שהוגדרו כ"צרכנים שאספקת חשמל חיונית להם" מטעמי בריאות, על-פי רשימה סגורה. תחת זאת, נפסק כי רשות החשמל נדרשת לתקן את אמות המידה כך שייקבע כי צרכנים לא ינותקו מאספקת חשמל סדירה לביתם אם יוכיחו שהם נתונים במצב של עוני קשה או בקשיים כלכליים המשתלבים עם מצב רפואי, באופן המצדיק להימנע מניתוק.

בנסיבות אלה, כך נקבע, חברת החשמל תידרש לגבות את החוב באמצעי גבייה אזרחיים מתונים יותר, שאינם כרוכים בניתוק החשמל. עוד קבע בית המשפט העליון כי על רשות החשמל להסדיר באמות המידה קיומו של הליך לשמיעת טענותיו של הצרכן ולבחינת נסיבותיו הפרטניות בטרם קבלת החלטה על ניתוקו מאספקת חשמל, כמתחייב מכללי המשפט המינהלי. בהמשך לכך הוטל על חברת החשמל לאמץ נוהל מסודר ומפורט שיקבע את העקרונות המעשיים ליישום ההסדר המתוקן כפי שיעוגן באמות המידה.