10 הכללים להצלחה בחידון התנ"ך

מנחם שמשי, תושב אלון מורה שזכה בחידון התנ"ך למבוגרים, מספר לכיפה על 10 הדיברות שלו בדרך להצלחה בחידון. לגזור ולשמור

חדשות כיפה מנחם שמשי 16/12/13 10:42 יג בטבת התשעד

10 הכללים להצלחה בחידון התנ"ך
מוקי שוורץ, צילום: מוקי שוורץ

1. ברכו בכוונה תחילה ברכות התורה. כוונה מיוחדת הטעימו ב"אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו".

2. לוחות זמנים: לפני תחילת הלימוד בדקו את הזמן העומד לרשותכם לקראת השלבים השונים של החידון. בנו לעצמכם טבלה מסודרת ובה סדר יומי קבוע, סדר שיוביל אתכם לסיים מספר פעמים את כל פרקי החידון עד למועד החידון. כך תוכלו להבטיח ששום פרק וספר לא ייפול בין הכיסאות.

3. התמדה: הקפידו על לימוד יומי. גם בימים עמוסים בנסיעות, במשימות ובאירועים מיוחדים - עשו הכול כדי שתוכלו להתפנות ללימוד היומי והקבוע.

4. לימוד ראשוני: לומדים פעם ראשונה את חבקוק? עושים היכרות עם צפניה? הקפידו ללמוד בניחותא, פסוק אחר פסוק, בצמידות למפרשי התנ"ך היקרים. דאגו לכך שאתם מבינים היטב כל פסוק וכן את ההקשר הכללי של הפרק והספר. שינון פסוקים ללא הבנה - קשה, לא כ"כ מועיל, ודי מתסכל.

5. חזרות: עשו חזרות על כל החומר לחידון. על הכול (כן, כן, גם על פרשת הבר-מצווה שלכם). "אין דומה השונה פרקו מאה פעמים לשונה פרקו מאה ואחת...". תתפלאו לראות לכמה פסוקים "נעלמים" תשימו לב רק בחזרה ה-37.

6. סיכומים אישיים: תוך כדי הלימוד, כתבו לכם סיכומים אישיים בעצמכם. סכמו כל דבר, אבל כל דבר, שניתן לשאול עליו שאלה: פסוקים דומים, מקומות, שמות אנשים, רשימות מיוחדות וכו'. נסו לתת לעצמכם סימנים על מנת לזכור פרטים רבים ככל האפשר. אל תירתעו מסימנים "דמיוניים", אותם זוכרים הכי טוב...

7. אינטרנט: נסו לנצל את יתרונות האינטרנט לטובתכם. עיינו בחידונים ישנים הקיימים באתרים ייעודיים, נסו לתרגל ולהתרגל לסגנון השאלות. בנוסף, תוכלו לעיין בפורומים שונים לתנ"ך בהם תוכלו למצוא סיכומים, שאלות וטיפים מאנשים אחרים. זהירות! לימוד דרך האינטרנט עלול, בסופו של יום, להתברר כזולל זמן וכיעיל בצורה מוגבלת למדי. הגבילו את הזמן היומי אותו אתם מקדישים ללימוד בדרך זו.

8. ריכוז: אומנות הריכוז היא אומנות לכל דבר ועניין. תרגלו את היכולת הזו ושפרו אותה ככל שתוכלו. הריכוז חשוב מאד בעת החידון עצמו, ולא פחות - במהלך הלימוד לקראתו. לפעמים, לימוד של שעה בצורה "מרוכזת" יכול להועיל יותר מחמש שעות של לימוד לא "מרוכז". לשם הריכוז, בדקו את עצמכם וחשבו מהו הזמן ביום בו הכי נוח לכם להתרכז, מהו המקום בו הכי נוח לכם להישאב ללימוד, ואילו תנאים סביבתיים משפרים את יכולת הלימוד שלכם.

9. ניצול זמן: השתדלו לנצל כל דקה פנויה ביום. עם הזמן, תגלו להפתעתכם כמה זמן פנוי יש לכם ביום, ולא היה לכם מושג עליו. זהו אחד הלקחים שתוכלו לקחת גם לתקופה שלאחר החידון (כן, יש כזו...) - ניצול זמן מביא ליעילות ולהצלחה. בכל דבר. בכל תחום.

10. לאורך כל הלימוד ובעת החידון עצמו, הכניסו היטב את המחשבה הבאה לראש: אתם עושים את המיטב, "וה' יעשה הטוב בעיניו". נסו להימנע מחישובי יתר על המתמודדים האחרים בחידון, על השלבים השונים שלו ועל התקנון המיוחד והמסועף. השתדלו להתרכז בעיקר, והעיקר - כפי שכבר הבנתם - הוא הלימוד. בלימודכם לחידון אתם לומדים ומכירים את ספרי התנ"ך - אין עליכם! אשריכם!

בהצלחה!

הכותב הינו בוגר ישיבת אלון מורה וחתן חידון התנ“ך למבוגרים