10 בתי כנסת שכדאי לומר בהם סליחות

לפנות בוקר בבית הכנסת של משפחת בנאי, בחצות הלילה בבית הכנסת של חסידות מודזיץ או בסגנון קרליבך בבית הכנסת בירב. עשרה בתי כנסת שכדאי לומר בהם סליחות

חדשות כיפה נטע רבס, כיפה 25/08/14 17:29 כט באב התשעד

10 בתי כנסת שכדאי לומר בהם סליחות
כיפה, צילום: כיפה

ביום שלישי לפנות בוקר, א' אלול, יחלו בני עדות המזרח את אמירת הסליחות. אם כבר השכמתם קום או איחרתם את שעת השינה ובית הכנסת הקבוע שלכם התחיל את התפילה בלעדיכם, כדאי למצוא בית כנסת שייתן לכם חוויה מיוחדת. מעבר לכותל המערבי, כמובן אחד המקומות החשובים והמיוחדים ביותר לומר בהם סליחות, מצאנו עבורכם עשרה בתי כנסת ברחבי הארץ ששווה לקום אליהם במיוחד.

ירושלים

בית הכנסת עדס של עדת החלבים - לחובבי פיוט , אומנות והיסטוריה

בית הכנסת המפואר של עדת החלבים שוכן בשכונת נחלת ציון וידוע בפייטנים המיוחדים המזמרים בו. מלבד הפייטנים שמושכים קהל מכל רחבי העיר, בית הכנסת מתאפיין בציורי אמנות, עבודת יד דמשקאית של אמן מפורסם מבצלאל, ועבודות גילוף בעץ עם שילוב של צדפות מהים האדום וביצי יען. בארון תצוגה שבקיר הדרומי מוצג העתק פקסימיליה של תנ"ך כתר ארם צובה, שעליו גאוות הקהילה. הכתר הוא כתב היד העתיק ביותר של התנ''ך הקיים כמעט בשלמותו, שנכתב בראשית המאה ה-10 על ידי הסופר שלמה בן בויאעא.

(צילום: CC BY DMY)

בית הכנסת אוהבי ציון - כולם היו בנ(א)י

בית הכנסת הפרסי "אוהבי ציון" בשכונת נווה שלום מפורסם בעיקר מכיוון שמדובר בבית הכנסת של משפחת בנאי המפורסמת. הסליחות נערכות בשעה 12:30 בלילה ובית הכנסת מחזיק בעמוד פייסבוק פעיל שמזמין אתכם "לתפילה ירושלמית נעימה במתינות ספרדית אופיינית".

(צילום: GFDL, אריאל הורוביץ)

בית הכנסת תפארת ישראל-כורזין - לחובבי הנוסח המשולב

בית הכנסת "תפארת ישראל", המכונה 'כורזין' הינו בית כנסת קטן וצנוע השוכן בפינת הרחובות בצלאל וכורזין. הוקם על ידי העדה הדרבקלית שמוצאה מטורקיה.

כיום התחדש המניין בבית הכנסת על ידי תושבי השכונה וצעיריה. הנוסח הוא שילוב נוסחים מעדות שונות בריבוי מנגינות ושירים.

שירה חדשה - באווירה פמיניסטית

בית הכנסת שירה חדשה במושבה הגרמנית מורכב מקהילה המבקשת ליצור תפילה משמעותית ומרוממת המשלבת ומשתפת נשים וגברים בהובלת התפילה באופן שוויוני.

הסליחות יתקיימו החל מראש השנה כמנהג האשכנזים, ככל הנראה בשעות הלילה. חפצי נחמני רכזת הקהילה מציעה להתעדכן באתר בית כנסת בקשר לשעה הסופית.

תל אביב-יפו

בית הכנסת העתיק של קהילת לוב ביפו - סיפור היסטורי מרתק ונוף לים

לפי מקורות בית הכנסת, המבנה בו הוא שוכן הוא הבית היהודי הראשון שנבנה ביפו כחאן יהודי שפעל עבור עולים יהודים וכלל גם מקווה טהרה.

כעבור שנים בודדות השתלטו ערבים על המבנה והתירו ליהודים להתפלל בו רק שלוש פעמים בשנה.

לאחר מלחמת העצמאות חזר בית הכנסת לבעלות יהודית וקהילה של עולים מלוב שגרה בסמוך הפכה אותו למרכז הרוחני שלה.

את פיוטי הסליחות בבית הכנסת מלווים כלי נגינה והמקום משמש יעד פופולארי לסיורי סליחות של בתי ספר באזור גוש דן.

(צילום: cc by Ori)

בית כנסת גאולת ישראל - סליחות עם סלבס

בבית הכנסת השוכן ברחוב בעלי המלאכה סמוך לרחוב שיינקין מתפללים בנוסח חב"ד, אך משלבים בתוך התפילה שירים מנוסחי עדות שונות, שירה עממית ופיוטים נפוצים.בית הכנסת ידוע באנשי התקשורת הידוענים הרבים שפוקדים אותו. בין הסלבס ניתן למנות את השחקנים החוזרים בתשובה גילי שושן ומיכאל וייגלי, השחקן זבולון מושישאשווילי ואף הזמר ג'וני שועלי.

בני ברק

בית הכנסת של חסידות מודזיץ - שימו לב אל הנשמה

חסידות מודזי'ץ ידועה בניגוניה המיוחדים. במשך השנים הולחנו למעלה מ4000 ניגונים ע"י אדמו"רי החסידות, ואל בית הכנסת של החסידות ברחוב רבי עקיבא 68 מגיעים לאמירת סליחות בחצות לא רק החסידים אלא חובבי שירת הנשמה מכל הגוונים. במקום ניתן למצוא ייצוג לכל המגזרים וגם נוכחות גבוהה של חובשי כיפות סרוגות.

צפת

בית הכנסת אבוהב - עתיק, יפהפה וצופן סודות קבליים

בית הכנסת אבוהב הוא בית כנסת גדול ומפואר בלב הרובע היהודי. הוא נקרא על שם ר' יצחק אבוהב, חכם ספרדי מהמאה ה-15. בית הכנסת מקורה בכיפה, הנישאת על פני ארבעה עמודים, המעוטרת בסמלי השבטים

על כיפת בית הכנסת ניתן להבחין בעיטורים ובסמלים, המתארים כלי נגינה ששימשו בבית המקדש, סמלי השבטים ,עיטורים המקושרים לסמלים קבליים שונים וארבעה כתרים: כתר תורה, כתר כהונה וכתר מלכות, ואליהם נוסף כתר ייחודי לצפת 'כתר קרובה הישועה', לציון הציפייה למשיח. כיאה לאווירה של צפת

בית הכנסת בירב - לחובבי סליחות בנוסח קרליבך

בית הכנסת 'בירב' קרוי על שם הרב יעקב בירב, תלמיד חכם בן המאה ה-16, שנודע בניסיונות שעשה להחיות את תהליך ההסמכה הרבנית ולהקים מחדש את הסנהדרין.

ברבות השנים הקהילה שפקדה את בית הכנסת הזדקנה והתמעטה ואת מקומה תפסה קהילה קטנה של דוברי אנגלית. כשהחלה הקהילה להתפלל בנוסח קרליבך. הפך בית הכנסת למוקד משיכה לרבים. כיום בית הכנסת נהנה מקהל גדול ומגוון שמגיע מצפת ומחוצה לה כדי להתפלל בנוסח המשמח והמיוחד.

עכו

בית הכנסת התוניסאי אור תורה - פסיפס וויטראז'

בית הכנסת הטוניסאי בעכו הוא יחידי מסוגו בעולם. המבנה כולו, מבפנים ומבחוץ, מציג לראווה עבודות פסיפס מרהיבות כשלפעמים לא ברור איפה נגמר הקיר והיכן מתחילה התקרה. המקום מכיל מאות מיליוני אבנים שמגיעים מכל רחבי הארץ: מהרי אילת, מכרות תמנע, מהגליל והגולן, וכולן טבעיות וללא שום אבן צבועה. בבית הכנסת יש גם 140 חלונות ויטראז. איורי הפסיפס והויטראז' מספרים את ההיסטוריה של העם היהודי - כל סיפורי התנ"ך, השואה ואירועים חשובים אחרים. בית הכנסת גם מנציח את הנופלים במלחמות ישראל, נותן מקום לצה"ל ולחילותיו ומשאיר מקום לערים בארץ, לצומח הארצישראלי, לציפורים ולדגה המקומיים.

(צילום: ויקיפדיה ללא זכויות)

תודה למורה הדרך דורון זוהר "זוהר בדרך" על סיועו בהכנת הכתבה.