סגור

שנהיה לראש: איך מזהים דג כשר

רגע לפני ראש השנה והתפילה "שנהיה לראש ולא לזנב", מסביר הרב ביגל איך יודעים מהו דג כשר, איך מזהים אותו ואיזה חלקים צריך לבדוק קודם הבישול

הרב משה ביגל
כז באלול התשפ
,
16 בספטמבר, 2020 19:20
חנות דגים בשוק מחנה יהודה.

חנות דגים בשוק מחנה יהודה.צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90

הבן שלי נמצא בטיול במזרח, ושואל אותי איזה דגים הוא יכול לאכול, מה לומר לו?

כל דג שיש עליו פיסת עור עם קשקשים – הוא דג כשר, ואין צורך בכשרות מיוחדת עליו.
הסבר ומקורות: מהתורה, כל דג שיש לו סנפיר וקשקשת (קשקשים) – הוא כשר לאכילה, כמו שכתוב: "כל אשר לו סנפיר וקשקשת תאכלו". חכמים נתנו לנו כלל לזיהוי דג כשר: "כל דג שיש לו קשקשים – יש לו גם סנפירים, ולכן הוא כשר. גם אם אנחנו לא רואים בעיניים שלנו את הסנפיר – כנראה שהוא פשוט נשר מעל גבי הדג, לאחר שהוציאו את הדג מן המים.

על פי זה, ניתן לזהות דג כשר בקלי קלות, בכל מקום בעולם: אם נשארה חתיכת עור על גבי הדג, ובחתיכת עור זו יש קשקשת – הדג כשר.

אלו קשקשים מתירים את הדג באכילה?

הקשקשים המדוברים שמתירים את הדג באכילה, צריכים להיות דווקא כאלו שנמצאים מעל העור, ולא מתחת לעור.

סימנים עגולים על העור שאינם מתקלפים – הם לא קשקשים – והדג אסור באכילה

דגים שהקשקשים שלהם נשרו לאחר שיצאו מן המים, כמו נסיכת הנילוס – כשרים

דג שאין עליו פיסת עור עם קשקשים – אין לקנות אותו אלא עם הכשר רבנות מוסמכת שמכירה את המין המדובר.

שנהיה לראש ולא לזנב – האם ניתן לאכול את הראש של הדג?

באופן עקרוני הדג כולו מותר באכילה אם יש לו סנפיר וקשקשת. אלא שפעמים רבות ישנם תולעים בדג. התולעים נמצאות בפה, ובזימים. ולכן מי שרוצה לאכול את ראש הדג – עליו לנקות תחילה היטב את הראש לפני הבישול. אם אדם שכח לנקות את המקומות המועדים לפורענות, ובישל את הדג – ניתן בדיעבד לאכול את הדג, ובלבד שלא יאכל את הראש.

הרב משה ביגל הוא הרב של מיתר ומחבר הספר "אכול בשמחה". 

עוד אין תגובות, היו הראשונים להגיב!
כתבו תגובה
המשך באמצעות
שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון
יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר

ח"כ מיקי זהר צילום: הדס פרוש, פלאש 90

עונשים בליכוד: שאשא ביטון תודח מתפקידה, ח"כים לא יוכלו להגיש הצעות חוק

קרא עוד