משבר הקורונה ופסח: איך מכשירים את המטבח לפסח ?

בימים אלו רבים עורכים את הפסח בביתם לראשונה, וקשה להם לקנות כלים חדשים לפסח. איך אפשר לנקות את הבית והכלים בשעת דחק זו?

חדשות כיפה הרב משה ביגל 29/03/20 16:58 ד בניסן התשפ

משבר הקורונה ופסח: איך מכשירים את המטבח לפסח ?
לקראת פסח, צילום: shutterstock

בימים אלו רבים עורכים את הפסח בביתם לראשונה, וקשה להם לקנות כלים חדשים לפסח.
ניתן להכשיר את המטבח, בשעת דחק זו, בבית גם מבלי לצאת למרכזים להכשרת הכלים.

הוראות אלו לשעת חירום זו בלבד

בכל מקרה, לפני הכשרת כל כלי או מכשיר חשמלי, יש:
1. לנקותם היטב (כולל פירוק ידיות וכל מה שמתפרק)

2. לא להשתמש בכלי 24 שעות .

א. כלים שהשתמשו בהם ללא חמץ (או השתמשו בחמץ לעיתים נדירות) לא צריך הכשר לפסח אלא לנקות: כגון: קוצץ ירקות, בלנדר, מכונת קפה, מסחטת פירות, מעבד מזון, ספלי תה וקפה וכן מקרר ומקפיא או כוסות בירה ששתו בהם רק חמץ קר ומגשים לעוגות.

ב. כלי מתכת (גם המצופים בשיש או טפלון) שמשתמשים בהם בקביעות  לבישול חמץ צריכים הגעלה. כגון:  סירים, סכום ומחבתות.

אופן ההגעלה בבית: להרתיח מים בכלי גדול וכשהם מבעבעים להכניס לתוכם את הכלי שיהיה מכוסה כולו במים מבעבעים, מוציאים ושוטפים במי ברז. ניתן להכניס את כל הסכום ידיות הסירים לתוך ציפית וכך להכניסם למים הרותחים תוך כדי ניעור שהמים יגיעו לכל הכלים.

ניתן גם להכשיר כלים אלו ע"י ששמים אותם בתנור החשמלי בזמן הכשרת התנור במשך כחמש דקות (להלן סעיף ו)

ג. צלחות מקרמיקה או פורצלן ניתן להגעיל שלוש פעמים, במים רותחים (אין צורך לשטוף אח"כ).

ד. כלי מתכת שמשתמשים בהם לאפיה או צליה: ניתן להכשירם יחד עם הכשרת התנור (להלן סעיף ו)

כגון: תבניות אפיה  ורשתות תנור .

ה. כלי זכוכית שמשתמשים בהם בחמץ חם: ספרדים לא צריכים להכשיר. אשכנזים מגעילים שלוש פעמים.

ו. תנור אפיה חשמלי: לאחר ניקוי היטב, להכשיר ע"י שמחממים בחום המקסימאלי של התנור, כחצי שעה.

ז. מיקרוגל: את קערת הזכוכית מכשירים ככלי זכוכית (ראה לעיל סעיף ה ) את המיקרוגל מכשירים ע"י הרתחת כלי עם מים בתוכו.

ח. מדיח כלים: יש לנקות היטב ולהפעילו בחום מקסימאלי, עם הסבון, ללא כלים (אפשר להכשיר בתוכו גם את הסלסילות)

ט. פלטה של שבת וכיריים חשמליים ממתכת: יש לנקותם היטב ולחממם במשך כחצי שעה או לכסותם היטב בנייר אלומיניום למשך כל החג.

י.כיורים ושיש : ספרדים: יש לנקותם היטב. אשכנזים: לערות עליהם מים חמים מקומקום חשמלי, או לכסותם.

יא. כיריים של גז: את החצובות, ספרדים : יש להגעיל במים רותחים.
אשכנזים יש לכסותם היטב . או להכשירם בתנור האפיה על חום גבוה כחצי שעה.
כיריים חשמליים (אינדוקציה) מזכוכית או קרמיקה מחממים למספר דקות לאחר ניקוי יסודי.

יב. קולט אדים: יש לנקות היטב. את המכסה יש לכסות.