לא רבים ליד שולחן החג

תמי לנצוט ליבוביץ המובילה את תחום האירוח הנימוס והנוהג בישראל מסבירה איך לארח נכון ועם סטייל. כתבת המשך שתעשה לכם סדר ותפתור הרבה מאוד סוגיות ושאלות.

חדשות כיפה תמי לנצוט ליבוביץ 14/03/18 15:36 כז באדר התשעח

לא רבים ליד שולחן החג
פסח, צילום: שאטרסטוק

תפקיד המארח הוא רב משמעות בהצלחת הערב, ומצריך שימת לב לפרטים, קטנים כגדולים.

עוד לפני שהאורחים מגיעים, דאג ולהתלבש בבגדים נאים וחגיגיים שיהלמו את הערב המיוחד, אולם הקפידו שיהיו אלה בגדים נוחים. אחרי הכל, אתם "עובדים" במהלך הערב.

כשהאורחים מגיעים, המארחים הם שנגשים לפתוח את הדלת ומקבלים את פניהם. כמארחים, הצטיידו תמיד בחיוך וקבלו את האורחים תוך ציון שמם (שלום חיים ואורה...), וכן ציינו בפניהם כי אתם שמחים שיכלו להצטרף אליכם.

המארח/ת הם שמושיטים ידם לאורחים (האורחים אף פעם אינם מושיטים יד ראשונים). ישנן משפחות אשר נוהגות להתנשק, וזה בסדר, רק כדאי לזכור, נשיקות חברתיות מסוג זה לא אמורות להיות ממש נשיקות פיזיות. כל שעושים למעשה זה להצמיד לחיים ולנשק באוויר. כך נפתרת מלכתחילה בעיית השפתון התמידית, ואולי כך הילדים כבר לא יברחו מנשיקותיהן של הדודות...

כשהאורחים מגישים את המתנה, לעולם אל תשתמשו במשפט "אוי, לא הייתם צריכים." פשוט אמרו תודה על המתנה בטבעיות. חשוב להכין מבעוד מועד פינת מתנות, שם תוכלו להניח את המתנות, במקום שאינו גלוי לעין האורחים. כמו כן, את המתנות לא פותחים לעיני כולם, על מנת למנוע מצב של מבוכה (חיים הביא מתנה יותר יקרה ממני...). אם אין הרבה אורחים, אתם יכולים מדי פעם, בסתר, לפתוח מתנה אחת ולגשת להודות לאורח שנתן אותה.

אם מישהו הביא יין, חובה להגיש אותו במהלך הארוחה, גם אם הכנת יין אחר (אם קיבלת יין לבן, הכניסי אותו למקרר, כך שיהיה צונן להגשה בזמן הארוחה).

אם קיבלתם שוקולד או ממתק אחר, כבדו בו את האורחים במהלך הערב.

לאחר שקיבלתם את פני האורחים ולקחתם מידיהם את המתנה, הובילו אותם לסלון. אם לא כל האורחים מכירים זה את זה, מתפקידכם לערוך בין כולם היכרות, ובכלל זה הציגו שם, עיסוק, מקום מגורים או כל פרט אחר אשר יעזור ביצירת תקשורת ביניהם.

לאורך כל הערב, המארח אחראי לכך שהאווירה תהיה נעימה ושאנשים ידברו זה עם זה. אם את/ה רואה שמישהו מהאורחים יושב בצד ואינו מעורב בשיחה, גשו ו"ערבבו" אותו עם שאר האורחים בצורה טבעית, כך שירגיש בנוח.

לאחר קבלת הפנים, מתפקידך להזמין את האורחים לשבת בשולחן. הובילו כל אורח למקומו (כפי שקבעת וסימנת בעזרת תגי שם מבעוד מועד).

חשוב ביותר לזכור כי גם משהתיישבתם לשולחן והארוחה החלה, האוכל אינו מהווה את העיקר, ומעל הכל, שימרו על אווירה נעימה ונינוחה. כך מובטח לך ולאורחייך ערב מוצלח ומהנה.

 

קריאת ההגדה

לכל משפחה יש את הנוהג שלה בקריאת ההגדה. יש בתים שבהם עורך (או עורכי) הסדר הוא זה אשר מקריא את ההגדה כולה, ויש בתים בהם כל האורחים משתתפים, וכל אחד קורא קטע מן ההגדה. שאתם מתארחים, כבדו את הנוהג של המארחים. אם רק עורך הסדר מקריא, אל תידחפו ואל תתנדבו לעזור לו. אם כולם מקריאים לפי תור, אל תנסו להתחמק ושתפו פעולה.

טיפ: בדרך כלל, חלוקת קריאת ההגדה בין כל האורחים יוצרת אווירה נעימה יותר ומשאירה את האורחים ערניים.

 

הסעודה

האוכל תופס חלק משמעותי מליל הסדר. מקובל להגיש מזון מסורתי, ובכל אופן, חשוב לזכור שלרוב המארחים טורחים רבות לקראת הערב. חשוב להביע בפניהם את ההערכה על הטרחה, וזה בהחלט אינו הזמן המתאים למתוח ביקורת או לתת עצות בסגנון: "כשאני מכינה את הקניידלך...".

כמו כן, ישנן משפחות בהן נהוג לחלק את הכנת המזון בין המשתתפים. כל אחד מביא אתו תבשיל או קינוח, בתאום מוקדם עם המארחים. במידה שלא סוכם עם המארחים על חלוקת ההכנה של המזון, אין להביא אוכל בצורה וולונטרית ובלתי מתוכננת.

 

יין

במהלך הערב, חובה לשתות ארבע כוסות. כמארחים, חשוב להכין גם מיץ ענבים לילדים וכן למבוגרים שאינם שותים יין. כאורחים, אתם בהחלט יכול לומר שאינכם שותים יין ולהעדיף מיץ ענבים. זה לגיטימי! אם מישהו הביא יין, חובה להגיש אותו במהלך הארוחה, גם אם ארגנתם יין אחר (כאמור, אם קבלתם יין לבן, הכניסו למקרר, כך שיהיה צונן להגשה בזמן הארוחה).

 

לא רבים ליד שולחן החג. נקודה.

לפני שאנו צולחים את הארוחות המשפחתיות המוכרות, אולי כדאי לנסח מראש כמה כללים שיעשו לנו שקט ושלווה בשולחן: איך מפרידים בין הכלות לחמיות; למה לא רצוי לדבר על פוליטיקה; איך אפשר למנוע מראש את הוויכוחים ולמה כל כך חשוב לארגן את סדר הישיבה מראש.

אם גם לכם משפחה מרובת משתתפים ומרובת חיכוכים, אין שום סיבה שהשנה לא תעברו את הארוחות המשפחתיות בשלום. אז לפני שאתם מחדדים סכינים ושולפים ציפורניים, הנה כמה טיפים, שיחזירו את השקט והשלווה לשולחן החג.

להזמין מראש – נכון, בדרך כלל משתתפי הארוחה המשפחתית הם קבועים, אבל היות שבכל משפחה שני צדדים המזמינים את הזוג לארוחת החג, חשוב לתאם מראש מי מגיע לשולחן החג, ולנסות למנוע הזמנות כפולות. כך לדוגמה, אם הבת שלכם מוזמנת גם לצד של החתן, נסו "להגדיל ראש" ולהזמין גם את הורי החתן לארוחה. הרי אוכל יש מספיק לכולם!

ליידע את המוזמנים – גם לאחר שסגרתם את רשימת המוזמנים, הקפידו ליידע את הצדדים אודות האורחים המתוכננים להגיע לארוחה. בצורה זו, אם ישנם מוזמנים אשר אינם נמצאים ביחסי שלום במהלך היום-יום, הם יוכלו להתכונן לקראת המפגש המתוכנן, ולא יופתעו בארוחה עצמה.

סדר ישיבה מתוכנן  – גם אם אנחנו רגילים לקרוא לכולם אל השולחן, יצירת סדר ישיבה מוקדם מראש היא עניין שאין להקל בו ראש. כדי למנוע מבוכה ויצירה של מוקדים בעייתיים סביב השולחן, מומלץ להכין מבעוד מועד פתקאות עם שמות ולכוון את האנשים לשבת במקום המתוכנן.

ככה "תסדרו" את האורחים – כאשר אתם מסדרים את מקומות הישיבה הקפידו להושיב הורים וילדים קטנים ביחד, על מנת לשמור על שלמות המשפחה ולאפשר להורים להסביר לילדיהם על מנהגי החג במהלך הארוחה. את הילדים הגדולים ניתן להושיב בסוף השולחן ביחד, על מנת שיוכלו לשוחח בחופשיות ולהתחבר, ואם ברשימתכם אורחים אשר אינם מיודדים עם משתתפים נוספים, הקפידו להושיבם בנפרד וללא קשר עין ישיר ביניהם.      את האורחים המבוגרים הושיבו ליד קרוב צעיר יותר, שיוכל לסייע להם במהלך הארוחה ולשוחח עמם.

קבלת פנים – למרות הזמנתכם, האורחים רוצים לשמוע כי אתם שמחים לארח אותם. ספרו להם כבר בכניסתם כמה אתם שמחים שיכלו להגיע.

אלכוהול פותר הכול – כידוע, אלכוהול הוא אחד הגורמים לאווירה נינוחה ליד השולחן. הוא מרגיע את האנשים ומעודד שיחה. לשם כך הקפידו להגיש משקאות אלכוהוליים כבר בתחילת הארוחה, כאשר את פני המוזמנים ניתן לקדם עם כוסית קוקטייל מפירות העונה, בתוספת חיוך.

אמנות השיחה – המארחים אחראים להתפתחות השיחה במהלך הארוחה. כדי למנוע מצבים מביכים, הקפידו להכין מבעוד מועד נושאי שיחה, אשר רוב משתתפי הארוחה יוכלו ליטול בהם חלק פעיל.

במקרה של ויכוח – ואם למרות הכול הוויכוחים עלו על השולחן, דעו כי האחריות לפתרונם מוטלת על כתפיו של המארח. במקרה כזה עמדו ובקשו מהמוזמנים לסיים את הוויכוח בצורה מפורשת ("כמארח אני מבקש מכם לא לדון בנושא בארוחת החג"), והזכירו להם כמה טרחתם על מנת לקיים את הארוחה בהצלחה ("אולי בכל זאת תטעמו מה...").

אין כמו מלצרות לשעת מצוקה –  אם אתם צופים התפרצותו של ויכוח, הפעילו את בני המשפחה ובקשו מהם לעזור בהגשה או פינוי השולחן. בצורה זו תוכלו לשבור את השיחה ולמנוע מבעוד מועד את הוויכוח.

טיפ: הכינו במטבח עוד כמה מנות אשר בעת צרה יוכלו לשמש כאמתלה להקמת המתווכחים מהשולחן (על מנת להגיש), או כדרך ליצירת נושא חדש לשיחה.

 

חלק א' - כיצד על האורחים לנהוג בבית המארחים!

 

 

תמי לנצוט-ליבוביץ המובילה את תחום האירוח הנימוס והנוהג במרחב העסקי, החברתי והבין-אישי מזה למעלה מ30 שנה, משיקה בימים אלה: מיזם חדש שמטרתו שדרוג איכות השירות והאירוח במלונות, מסעדות ואירועי יוקרה - TLL Hospitality.