גשם בסוכה: מתי מותר לעבור לאכול בבית?

במהלך חול המועד צפוי גשם מקומי בצפון, וייתכן שגם במרכז. ההלכה פותרת מישיבה בסוכה בגלל שהיא מצערת? ומה אם הגשם פסק אחרי שכבר התחלתם לאכול בבית? גם לכך יש תשובה

חדשות כיפה חדשות כיפה 28/09/26 13:26 יז בתשרי התשפז | עודכן בתאריך 27/09/26 22:45

עקבו אחרינו בגוגל

התחזית לאמצע חול המועד מביאה איתה גשם מקומי בצפון ואפשרות לגשם גם במרכז. אם הגשם מגיע דווקא כשהארוחה בסוכה מתחילה, האם מותר לקחת את הצלחת הביתה? לפי הרב אליעזר מלמד ב"פניני הלכה", הסוכה היא דירת ארעי, ולכן אי הנוחות הרגילה שלה אינה סיבה לוותר על הישיבה בה. אבל כשהשהייה נעשית כרוכה בצער משמעותי בגלל גשם, אפשר לאכול בבית.

לא כל טיפה נחשבת צער. כמה טיפות בודדות אינן פוטרות בהכרח, אם הגשם נמשך עד שהוא עלול לפגום באוכל, או שהטפטוף מטריד באופן ממשי, יש מקום לצאת מהסוכה. מי שכבר עבר לביתו כדין בגלל הגשם והתחיל לאכול שם, רשאי לסיים את הסעודה בבית גם אם בינתיים השמיים התבהרו. הדין נבחן לפי המצב בפועל, לא רק לפי עצם הופעתו של ענן בתחזית.

גשם בסוכה: מתי מותר לעבור לאכול בבית?
גשם בסוכות, צילום: ג'ימיני

גם רוח חזקה, חום או קור קיצוניים, ריח רע או יתושים רבים עשויים לפטור, כשהם גורמים צער של ממש והמעבר לבית פותר אותו. מנגד, מי שבנה מראש סוכה רעועה אינו יכול להסתמך על אי הנוחות שיצר לעצמו, עליו לחזק אותה. במקרה גבולי, או כשהמנהג המשפחתי שונה, כדאי לשאול רב על הנסיבות המסוימות ולא להניח שכל גשם פוטר באותה מידה.