ישראל תשתתף בניסוי קליני בתרופה לקורונה

ישראל נבחרה לאחת מ־8 המדינות שמשתתפות בניסוי ב"קבזרה", תרופה לדלקת פרקים, שעשוייה לסייע במאבק בקורונה. מומחה למחלות זיהומיות בשיבא סיפר: "מקווים שיהיה כלי חדש למלחמה בנגיף"

חדשות כיפה חדשות כיפה 07/04/20 07:58 יג בניסן התשפ

ישראל תשתתף בניסוי קליני בתרופה לקורונה
ארכיון, צילום: shutterstock

המחקר הקליני הראשון בישראל בתרופה לקורונה החל: ישראל תהיה בין המדינות הראשונות שמצטרפת לניסוי בתרופה חדשנית שעשוייה לסייע לחולי הקורונה. ב'ישראל היום' דווחה הבוקר (ג') כי  אישה בת 64, חולת קורונה במצב בינוני המאושפזת במחלקת הקורונה בשיבא, הייתה אתמול הראשונה בישראל שקיבלה את התרופה "קבזרה" - תרופה שמאושרת לשימוש עבור דלקת פרקים ושעשויה לסייע בטיפול בתסמינים הקשים של הקורונה. 

על פי הדיווח, מדובר בתוספת משמעותית למספר טיפולים מוגבל מאוד שיש כיום לחולי הקורונה הקשים. כולם טיפולים ניסיוניים, ואף לא אחד מוכח. ישראל נבחרה לאחת משמונה המדינות היחידות בעולם שייערך בהן המחקר של ענקית התרופות הצרפתית "סאנופי". המחקר יימשך כחודשיים, וכ־40 חולי קורונה בארץ (וכ־300 בעולם) יקבלו את הטיפול בשיבא, אסותא אשדוד והדסה עין כרם בירושלים. זהו המחקר הקליני הראשון שנערך בארץ לטיפול בקורונה.

המחקר נועד לבדוק באופן מבוקר את הבטיחות והיעילות של התרופה, שעל פי ההערכות יכולה לסייע גם לחולים שנדבקו בקורונה ומאושפזים בבתי החולים במצב קשה. עד היום חולים בישראל שהיו במצב קשה קיבלו כמה תרופות ניסיוניות במסגרת "טיפול חמלה" (תרופות שאין להן התוויה לטיפול במחלה), ולא ניתן לדעת איזו תרופה השפיעה, אם בכלל, לשיפור מצבם. על מנת שרשויות בריאות גדולות בעולם (דוגמת מינהל המזון והתרופות האמריקני) יוכלו לאשר תרופה לשימוש המוני, יש צורך להסתמך על מחקרים קליניים מבוססים. חברת סאנופי החליטה לבצע מחקר בתרופה, לאחר שהתברר שחולים בסין שקיבלו מרכיב דומה, שלא במסגרת מחקרית, הגיבו אליה בצורה טובה, ולכן הוחלט לבדוק את הטיפול באופן מבוקר באמצעות מחקר בינלאומי.

ד"ר איציק לוי-מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מרפאת האיידס בשיבא הסביר בשיחה עם 'ישראל היום': "במצבי חירום כמו מגיפות יש נטייה לתת כל מיני טיפולים, ויש חשש להזיק יותר מאשר להועיל. לכן בשיבא החלטנו כאסטרטגיה שניתן תרופות במסגרת מחקרים קליניים, והמחקר הראשון שהחל הוא בתרופה הזו.
מחלת הקוביד 19 (קורונה) מורכבת משני שלבים. בחלק הראשון כתוצאה מחדירת הנגיף לגוף יש נזק ראשוני כמו שיעול וסימפטומים. בחלק השני נגרמת תגובה חזקה של מערכת החיסון לנגיף הנקראת 'סערת ציטוקינים', כאשר יש הפרשה מוגברת של ציטוקינים שהם חלבונים שגורמים לדלקת. מדובר בתגובה סוערת שגורמת לפגיעה בריאות, בלב ובמערכות נוספות".