40% מהמוהלים בישראל פועלים ללא פיקוח

בישיבת וועדת הפנים שדנה בפיקוח על המוהלים התגלה כי רבים מהמוהלים בישראל פועלים ללא פיקוח של הרבנות ולמרות ניסיונות בעבר הנושא לא הוסדר בחקיקה. מנכ"ל הרבנות הראשית: "אין היום תשתית חוקתית שמחייבת מוהל להיות מוסמך"

חדשות כיפה חדשות כיפה 09/01/17 18:05 יא בטבת התשעז

40% מהמוהלים בישראל פועלים ללא פיקוח
Shutterstock, צילום: Shutterstock

לפני כחודש וחצי חשף כתב התאגיד, אוריה אלקיים את המוהל אליהו אסולין מחדרה שערך בריתות על ילדי עובדים זרים ויהודים אתיופים והשתמש בתינוקות כ"בשר תותחים" בלשונו לאימון מוהלים מתלמדים. מאז עוסקת וועדת הפנים בנושא הפיקוח על המוהלים על ידי הרבנות הראשית ומשרד הבריאות.

בישיבה שהתקיימה היום בוועדת הפנים שאל יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אמסלם מספר שאלות שחלקן נותרו ללא מענה: "האם הכשרת מוהלים ופעילותם מוסדר ומפוקח במדינת ישראל? האם סוג של ניתוח שנעשה בגיל מאד צעיר מתבצע גם על ידי מוהלים שאין להם תעודה?האם למוהל חסר תעודה מותר למול על פי חוק? האם הוועדה המפקחת על המוהלים מטעם הרבנות הראשית היא וולונטרית, שהרבנות הקימה כדי לטייב את המערכת? האם זה הוגדר חוקית? האם חובה על כל מוהל לקבל הסמכה ופיקוח?"

במהלך הדיון אמר ח"כ אלעזר שטרן כי הגיש בעבר הצעה לחקיקה בנושא אך הצעתו נדחתה: "האירוע של מדריך מוהלים שהתאמן ואימן אחרים על תינוקות שכל חטאם הוא צבע העור הוא אירוע שכיהודי חובש כיפה אני לא יכול לעבור עליו לסדר היום. בעקבות הסיפור הזה אני שואל מי מאשר מילה? זה עניין דתי אבל גם רפואי. היום יש ועדה שמפקחת על מוהלים אבל אין סנקציה למי שלא מפוקח. ניסיתי שלפחות יהיו בוועדה נציגים של שלושה גופים - הרבנות, שר הדתות ושר הבריאות. הצעתי נדחתה".

ח"כ עליזה לביא: "אנשים צועקים זעקה של אוכלוסיות מוחלשות שאין להן פה. אני המומה מההתייחסות. תחקיר עיתונאי חושף ניצול אוכלוסיות מוחלשות. הרי מי שמכיר יודע איך לבחור מוהל. צריך לעגן ולהגן על מי שלא יודע. זה פצע מדמם. לא בכדי הניצול היה של מוחלשים. אנחנו לא יכולים לשתוק".

אור סדן, העמותה לחופש המידע סיפר כי הרבנות הראשית לא מוכנה לחשוף מיהם המוהלים שאינם מפוקחים: "3 פעמים פנינו לוועדה לפיקוח על המוהלים וביקשנו לדעת מי המוהלים שנמצא פגם בפעולתם, על מנת שכל אמא שצריכה לבחור מוהל תהיה לה רשימה של אלה שכשלו בתפקיד. לא קיבלנו".

עו"ד כרמית פולק כהן, המועצה לשלום הילד: "יש התכתבות ענפה עם הרב משה דגן, מנכ"ל הרבנות הראשית. קראנו לרבנות להסדיר את הנושא בחקיקה. הם התנגדו. שלחו נוהל. זה אינטרס של הרבנות להסדיר את העניין. אין לנו רצון לשנות סדרי בראשית".

למרות הביקורות אמר הרב פנחס פרנקל, הממונה על ענייני דת במשרד הבריאות: "בדקנו את התהליך מכל היבטיו. עבודת הוועדה לפיקוח על המוהלים טובה. איננו רואים צורך לשנות".

[embed]

]

כששאל יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם "האם זו חובה על כל מוהל להיות מפוקח על ידי הוועדה?" ענה לו הרב משה דגן, מנכ"ל הרבנות הראשית את הנתון הבא: "כ-60% מהמוהלים הפועלים בישראל מוסמכים ומפוקחים על ידי הוועדה. היתר לא. אין היום תשתית חוקתית שמחייבת מוהל להיות מוסמך על ידי הרבנות הראשית או הוועדה לפיקוח על המוהלים".

כשניסה לברר יו"ר הוועדה, ח"כ אמסלם מה עמדת משרד הדתות? הסתבר שהמשרד לא שלח נציג לוועדה והתפתח רב שיח שניסה לדון בסוגיה למי שייך הנושא:

יו"ר הוועדה, ח"כ אמסלם: "אני לא מבין. הסוגיה הזו לא חונה במשרד הדתות? אלא איפה? במשרד החקלאות?" מנכ"ל הרבנות הראשית הרב משה דגן: "הרבנות הראשית מטפלת בזה. אנחנו יחידת סמך של משרד הדתות. יו"ר הוועדה: "משרד המשפטים, מי המשרד הממשלתי שלדעתכם צריך לטפל בנושא? "

אסתר בראון, נציגת משרד המשפטים: "בעיקרון משרד המשפטים מוביל ענייני הסמכה ומה שנוגע להגבלת חופש העיסוק".

ח"כ אמסלם: "רופא מוגדר בחוק. מי מגדיר את הכשרת המוהל? משרד הבריאות, הדתות או המשפטים? לפני 25 שנה הקימו ועדה לפיקוח על המוהלים. זה דבר מבורך, אבל מאז ועד היום לא עיגנתם זאת בחקיקה. ברית מילה זה לא דבר של מה בכך".

ח"כ אלעזר שטרן: "אולי זה מתאים למשרד התעשייה".