21% מתושבי ירושלים - דתיים לאומיים

מכון ירושלים לחקר ישראל חושף נתונים מעניינים על האוכלוסיות המרכיבות את עיר הבירה, בה ממשיך לשלוט המגזר החרדי - שמרכיב 31% מכלל האוכלוסייה היהודית

חדשות כיפה נטעאל בנדל, כיפה 06/05/13 15:04 כו באייר התשעג

21% מתושבי ירושלים - דתיים לאומיים
זאב זמיר,www.pikiwiki.org.il, צילום: זאב זמיר,www.pikiwiki.org.il

כמה דתיים מתגוררים באמת בירושלים? היום (ב‘) נחשפו הנתונים המלאים המעידים על מעמד הדתיים בבירה, זאת לקראת יום ירושלים שיצויין השבוע.

על פי הנתונים, המגזר הדתי בירושלים מהווה 21% מתושבי העיר ובסך הכל 104,874 תושבים. מדובר על נתון גבוהה מאוד בהשוואה אל ערים גדולות אחרות בישראל עם נציגות דתית כאשר אחוז הדתיים המרכיבים את ערי ישראל עמוד על 4%-7% - כך על פי דוח שפרסם מכון ירושלים לחקר ישראל.

המגזר ששולט בעיר הוא המגזר החרדי שמרכיב 31% מכלל האוכלוסייה היהודית בעיר, לעומת 20% בלבד מהתושבים המגדירים עצמם חילונים. בניגוד לירושלים ערי גדולות אחרות מהווה הציבור החילוני את רוב אוכולוסיית העיר כך למשל 61% בתל אביב ו-55% בחיפה.

תמיד סיפרו לנו על הבעיה הדמוגרפית, בין אם היא אכן קיימת, לירושלים בכל אופן היא כלל לא הגיעה. מזה עשור ששיעור ילדות היהודים בבירה נמצא במגמת עליה ואילו שיעור הילודה בקרב האוכלוסיה הערבית נמצא במגמת ירידה כך שבשלוש שנים עקף המגזר היהודי את המגזר הערבי בשיעור הפריון. אם בשנת 2001 עמד שיעור הפריון היהודי על 3.7 והפריון הערבי על 4.3 הרי שבשנת 2011 עמד שיעור הפריון היהודי בבירה על 4.2 ואילו זה הערבי עמד על 3.6. נתוני הילודה לאורך העשור האחרון מדברים על כך כי אין מדובר על אירועים חד פעמיים כי אם על מגמה חדשה בקרב המגזר הערבי.

הרכבת הקלה בירושלים (צילום: יחצ)

השנה, לראשונה, רשם החינוך הממלכתי דתי הישג כאשר עלה על החינוך החילוני במספר התלמידים מכיתות א-ו, מגמה שהולכת ונמשכת. מספר התלמידים הדתיים בבתי הספר היסודיים בעיר הוא 11,460 לעומת זה בחינוך הממלכתי שעומד על מספר של 11,270. אם נחבר את החינוך החילוני והחינוך הדתי גם יחד, שניהם לא יצליחו להעפיל על מספר התלמידים הלומדים בחינוך החרדי בעיר העומד על 98,400 תלמידים מתוך סך כולל של 159,400 של תלמידים יהודים בבירה. החינוך החילוני והדתי גם יחד מגיעים ל38% מכלל התלמידים היהודים בעיר בעוד שהחינוך החילוני מהווה 61%.

לידיעת שר החינוך, החינוך הממלכתי דתי בירושלים מובל על פני החינוך הממלכתי דתי בשאר חלקי הארץ. אם בשאר חלקי הארץ עומד שיעור הזכאים לבגרות על 69% הרי שבקרב כיתות י"ב בבתי הספר הדתיים בעיר שיעןר הזכאות עומד על 71%. החינוך הממלכתי דתי מעפיל במספר הזכאים לבגרות על החינוך הממלכתי שעומד על 60% בלבד. שיעור זכאים נמוך מן הממוצע בחינוך הממלכתי בשאר חלקי הארץ העומד על 67% זכאים.

אז נכון, הציבור הדתי בירושלים רושם הישגים נאים - אם זה בחינוך, בשיעור הילודה ובאחוזי היהודים המרכיבים את העיר - אך גם בעשור האחרון נמצא רק במקום השני. מי שמוביל מבחישת שיעור האוכלוסייה המרכיבה את העיר גם בעשור הנוכחי, וכנראה שגם בעשור הקרוב, הוא המגזר החרדי.

לפניות לכתב נטעאל בנדל - desk@kipa.co.il