דיווחים בארה"ב: הקלות לאיראן תמורת צעדים בגרעין, טראמפ מכחיש

דיווחים בארה"ב טוענים כי הממשל שוקל הקלות בסנקציות ושחרור כספים איראניים בתמורה לצעדים בתחום הגרעין, אך הנשיא מכחיש שהציע להם משהו. במקביל, נמשכים המגעים בתיווך קטאר ופקיסטן, כשפערים משמעותיים עדיין מפרידים בין הצדדים

חדשות כיפה חדשות כיפה 29/09/26 07:33 יח בתשרי התשפז | עודכן בתאריך 29/09/26 07:33

עקבו אחרינו בגוגל

דיווחים שונים מארצות הברית על אפשרות להקלה בסנקציות על איראן ושחרור כספים איראניים מוקפאים עוררו סערה אמש (ב'), אך נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מיהר להכחיש כי הציע לטהרן הקלות כלשהן וכתב ברשת החברתית Truth: "לא הצעתי לאיראנים שום דבר". על פי אותם הדיווחים, האפשרות להקלה בסנקציות ושחרור כספים עשויה להיות חלק ממהלך מול איראן בתמורה לצעדים ממשיים מצדה בסוגיית תוכנית הגרעין.

כל הסכם יצטרך לתת מענה לסוגיות הגרעין

ההתפתחויות מגיעות על רקע ניסיון נוסף לקדם מגעים בין וושינגטון לטהרן, בתיווך קטאר ופקיסטן. המתווכים מקיימים פגישות עם בכירים איראנים ואמריקנים בניסיון לגשר על הפערים ולהביא את הצדדים להסכמות. אחת הסוגיות המרכזיות בשיחות היא תוכנית הגרעין האיראנית. בעוד שטהרן מבקשת למקד את המגעים גם במצר הורמוז ובמצור הימי האמריקני, בממשל טראמפ מבהירים כי כל הסכם יצטרך לתת מענה לסוגיות הגרעין. מהלך

דיווחים בארה"ב: הקלות לאיראן תמורת צעדים בגרעין, טראמפ מכחיש
טראמפ, צילום: shutterstock

בכיר אמריקני המעורה במגעים תיאר את השיחות כ"חיוביות ובונות" ואמר כי איראן "אותתה שהיא מוכנה לגלות גמישות בסוגיות הגרעין". עם זאת, לדבריו, עדיין קיימים פערים בין הצדדים, בין היתר בנוגע לעיתוי ההתחייבויות ולשאלה מי יבצע את הצעדים הראשונים. הבכיר הדגיש כי לא יהיה הסכם "אלא אם סוגיות הגרעין יטופלו". לדברי אותו גורם, ארצות הברית עדיין מטילה ספק בנכונותה של איראן לעמוד בהתחייבויותיה. "הפעם ארה"ב זקוקה לערבויות לכך שאיראן רצינית ושלא מדובר רק בניסיון שלה להיחלץ מהמצב הקשה שבו היא נמצאת", אמר.

סוגיית מצר הורמוז ממשיכה להיות מרכיב מרכזי

בימים הקרובים צפויים המגעים להימשך באמצעות המתווכים. שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י נפגש עם המתווכים הקטארים, ובמקביל צפויות פגישות נוספות עם גורמים בממשל האמריקני. לפי גורם אמריקני, המגעים נמשכים למרות הפערים, כאשר שאלת הגרעין נותרה במרכז הדרישות של טראמפ.

במקביל, סוגיית מצר הורמוז ממשיכה להיות מרכיב מרכזי במגעים. איראן מבקשת לקשור את פתיחת המצר והסרת המצור האמריקני לצעדים נוספים מצד ארצות הברית. נכון לעכשיו, לא ברור אם המגעים יבשילו להסכם. במרכזם עומדת המחלוקת על התנאים שיידרשו מאיראן בתחום הגרעין, לצד הדרישות האיראניות בנוגע לסנקציות, לנכסים המוקפאים ולמצר הורמוז.