אחרי שנה של הפסקה: צה"ל מחזיר את מסוקי הסיוע לחיל הים

צה"ל פתח מחדש את טייסת 193 "מגיני המערב", שתפעיל מסוקי סיוע ימי מתקדמים ותסייע לחיל הים בהגנה על הנכסים האסטרטגיים של ישראל - לצד שמירה על חופש השיט

חדשות כיפה חדשות כיפה 29/07/26 16:09 טו באב התשפו | עודכן בתאריך 29/07/26 16:39

אחרי שנה של הפסקה: צה"ל מחזיר את מסוקי הסיוע לחיל הים
מגיני המערב, צילום: דובר צה"ל

טייסת המסוקים הימית של חיל האוויר חוזרת לפעילות: טקס פתיחת טייסת "מגיני המערב" (193) נערך השבוע בבסיס חיל האוויר בפלמחים, לאחר שהטייסת נסגרה בשנת 2025 בבסיס רמת דוד וכעת הוקמה מחדש במתכונת חדשה.

הגנה על הנכסים האסטרטגיים של ישראל

הטקס נערך בראשות מפקד חיל האוויר, אלוף עומר טישלר, ומפקד חיל הים, אלוף אייל הראל, ובהשתתפות מפקדים, לוחמים וחיילים נוספים. במסגרת פעילותה המחודשת תפעיל הטייסת מסוקי סיור ימי מסוג SH-60F "שלך" (Seahawk), שנחשבים למרכיב משמעותי ביכולת המבצעית של חיל הים.

מפקדי החילות בטקס החניכה
מפקדי החילות בטקס החניכה, צילום: דובר צה"ל

ייעודה של הטייסת הוא לספק סיוע אווירי לכוחות הימיים, תוך שיתוף פעולה עם שייטת ספינות הטילים. בין משימותיה: הגנה על נכסים אסטרטגיים של מדינת ישראל, שמירה על חופש השיט, סיוע לכוחות מתמרנים והפעלת כוח אש מהים.

"מכפיל כוח משמעותי"

עם פתיחתה המחודשת, טייסת 193 צפויה לחזק את שיתוף הפעולה בין חיל האוויר לזרוע הים ולהרחיב את המענה המבצעי בזירה הימית. בצה"ל מדגישים כי השילוב בין אנשי האוויר והים יוצר יכולת משותפת ומהווה "מכפיל כוח" משמעותי. מסוקי ה"שלך" מצוידים במערכות מתקדמות הכוללות מכ"ם ימי ומערכות תצפית יום ולילה, ומיועדים למשימות איסוף מודיעין, סיור, תצפית, חילוץ והצלה וסיוע לכוחות ימיים.

מפקד חיל האוויר עומר טישלר
מפקד חיל האוויר עומר טישלר, צילום: דובר צה"ל

מפקד חיל האוויר, אלוף עומר טישלר, אמר בטקס: "אתם פותחים היום פרק חדש במורשת הטייסת, שמובילה כבר כמעט ארבעים שנה שיתוף פעולה ייחודי. החיבור ההדוק בין שייטת 3 לטייסת 193, בין הזרוע הימית לזרוע האווירית, מהווה את הזרוע הארוכה, האסטרטגית והמשולבת של צה"ל". לדבריו, "אם הייתה לי מילה אחת לבחור - שותפות. קו ההגנה על מדינת ישראל עובר במקום שבו עומד כוח ישראלי לוחם הפועל יחד".

"נקודה היסטורית ומרגשת"

מפקד חיל הים, אלוף אייל הראל, התייחס אף הוא להקמת הטייסת מחדש ואמר כי "הזירה הימית של ישראל היא מרחב עצום, דינמי ומשתנה. כדי להגן עליה ולהבטיח עליונות נדרש חיבור בין כלי שיט לכלי טיס, בין לוחמים בים ללוחמים באוויר".

מפקד בסיס פלמחים, תת-אלוף י', אמר כי חזרת הטייסת מהווה חיזוק משמעותי לכוחו של צה"ל בתקופה מורכבת: "מה סמלי יותר בעת הזו מהוספת חיזוק משמעותי נוסף לכוחו של צה"ל בדמות מסוק וטייסת ימית חדשה־ישנה".

טייסת 193 הוקמה בשנת 1987 ופעלה במשך עשרות שנים במשימות מבצעיות רבות. בתחילת דרכה הפעילה מסוקי "דולפין", ובהמשך מסוקי "עטלף", עד לסגירתה בשנת 2025. כעת היא חוזרת לפעילות מבצעית מבסיס פלמחים, כחלק מהיערכות צה"ל לאתגרים המשתנים בזירות השונות.