בליץ חקיקה רגע לפני הבחירות: הצעד הדרמטי של רוטמן נגד היועמ"שית

ועדת החוקה תדון בפיצול הצעת החוק לשינוי סמכויות היועמ"ש. הסעיף המרכזי צפוי להידחות, בעוד חלקים אחרים יקודמו עוד לפני פיזור הכנסת

חדשות כיפה חדשות כיפה 05/07/26 07:47 כ בתמוז התשפו

בליץ חקיקה רגע לפני הבחירות: הצעד הדרמטי של רוטמן נגד היועמ"שית
רוטמן, היועמ"שית, צילום: Yonatan Sindel/Flash90

ועדת החוקה תתכנס היום (א') כדי לדון באפשרות לפצל את הצעת החוק העוסקת בחלוקת סמכויות היועץ המשפטי לממשלה. הדיון מגיע לאחר שיו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, עדכן אמש את חברי הוועדה כי בכוונתו להביא את סוגיית הפיצול לדיון כבר היום.

המהלך של רוטמן קורע את האופוזיציה

ברקע למהלך עומדת ההערכה כי לוח הזמנים שנותר עד לפיזור הכנסת, הצפוי בעוד כשבוע וחצי, לא יאפשר להשלים את הליך החקיקה של ההצעה במלואה. בשל כך מבקש רוטמן לקדם בשלב הראשון רק את הסעיפים שכבר נדונו והוקראו במסגרת עבודת הוועדה.

בהודעה שהעביר לחברי הוועדה כתב רוטמן: "הדיון יעסוק באפשרות לפצל את הצעת החוק כך שהחלק שיתקדם לקריאה שניה ושלישית בשלב הראשון יכלול את הסעיפים שהקראנו ודנו בהם כבר - בעניין מעמד חוות הדעת של היועץ, הייצוג והפיקוח על היועץ. מעבר לפיצול עצמו, נצטרך לדון בהתאמות הנדרשות של הסעיפים למתכונת החדשה".

אם הפיצול אכן יאושר, המשמעות היא שלעת עתה לא תקודם ההוראה המרכזית שנכללה בהצעת החוק המקורית, העוסקת בהפרדת תפקיד היועץ המשפטי לממשלה מתפקיד התובע הכללי. בהתאם לכך, הסמכות להגיש כתבי אישום נגד שרי הממשלה תישאר בידי היועץ המשפטי לממשלה גם בהמשך.

בשלב הנוכחי צפויים להמשיך להתקדם הסעיפים הנוגעים למעמדו של הייעוץ המשפטי וליחסי הממשלה עם מערך הייעוץ. בין היתר מדובר בקביעה שלפיה חוות דעתו של הייעוץ המשפטי לא תחייב את הממשלה, באפשרות לבחור בייצוג משפטי פרטי כאשר קיימת מחלוקת עם היועץ המשפטי לממשלה, וכן בקידום מנגנוני פיקוח על מערך הייעוץ המשפטי.

באופוזיציה תקפו את המהלך. ח"כ גלעד קריב כתב ברשת X: "על פניו זה הישג חשוב של קרב הבלימה האופוזיציוני בוועדה, אבל כשהעבודה שלך היא לחסל את מערכת המשפט, גם חצי עבודה היא סכנה גדולה. נתייצב כדי להמשיך את הקרב. גם אם יביאו סעיף אחד מהחוק הזה להצבעה, כמות ההסתייגויות שלנו תהיה חסרת תקדים".