מירוץ נגד הזמן: המכשול בדרך לחוק פיצול היועמ"ש נחשף

גורמים במערכת הפוליטית מעריכים כי למרות שהחוק לפיצול תפקיד היועמ"ש עבר בקריאה ראשונה, לוח הזמנים הצפוף יקשה על העברתו לפני פיזור הכנסת

חדשות כיפה חדשות כיפה 29/06/26 08:12 יד בתמוז התשפו

מירוץ נגד הזמן: המכשול בדרך לחוק פיצול היועמ"ש נחשף
היועמ"שית גלי בהרב מיארה |, צילום: Oren Ben Hakoon,Flash90

למרות מאמצי הקואליציה לקדם את הצעת החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, גורמים המעורים בפרטים מעריכים כי יהיה קושי משמעותי להשלים את הליך החקיקה לפני פיזור הכנסת. לדבריהם, לוח הזמנים הקצר שנותר עד לסיום כהונת הכנסת מציב מכשול ממשי בדרך לאישור הסופי של החוק, כך על פי פרסום של כאן חדשות.

מאות סעיפי חוק מקשים על העברתו

לדברי אותם גורמים, אחת הסיבות המרכזיות לעיכוב היא הצורך לבחון מאות סעיפי חוק שבהם מוזכר היועץ המשפטי לממשלה ולהכריע לגבי כל אחד מהם איזה מבעלי התפקידים החדשים יהיה אחראי עליו לאחר הפיצול. במקביל, ועדת החוקה עדיין נדרשת להשלים את הדיונים על נוסח החוק וכן לדון בכל ההסתייגויות שצפויות להיות מוגשות, כאשר הכנסת צפויה להתפזר בעוד כשבועיים וחצי.

במקביל, נקבעו לשבוע הנוכחי ארבעה דיונים בוועדת החוקה בניסיון להאיץ את קידום ההצעה. יו"ר הוועדה, חבר הכנסת שמחה רוטמן ממפלגת הציונות הדתית, הביע ביטחון כי החוק ישלים את הליך החקיקה ויאושר בקריאה שנייה ושלישית עוד לפני היציאה לבחירות.

"מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים"

בתחילת החודש כבר אישרה מליאת הכנסת את ההצעה בקריאה ראשונה, לאחר שזכתה לתמיכת 65 חברי כנסת מול 47 מתנגדים. הצעת החוק של חבר הכנסת מישל בוסקילה עברה קודם לכן בקריאה טרומית באוקטובר אשתקד, ברוב של 61 תומכים מול 46 מתנגדים. אם תאושר סופית, היא תאפשר לממשלה למנות תובע כללי בנפרד מהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, שיוכל לשקול מחדש את כתבי האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.

מוקדם יותר החודש התייחסה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לנושא בנאום שנשאה בכנס לשכת עורכי הדין. "אם בעבר התייחסנו לכך שדמוקרטיות נופלות בצעדים קטנים, בשל הקרבה לתום הקדנציה של הכנסת הנוכחית נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים", אמרה.

בהמשך נאומה הזהירה בהרב מיארה גם מפני השלכות נוספות של יוזמות החקיקה שמקדמת הקואליציה. לדבריה, אם יאושרו חלק מהחוקים, "מערכת אכיפת החוק בישראל תשנה לגמרי את אופיה". עוד הוסיפה כי "במצב שבו הממשלה קוראת שלא לציית לפסקי דין, לא ירחק היום שבו פסק דין של בית המשפט ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב".