האיסור המפתיע של הרב אבינר על מבחני רבנות: "נשים מגיעות לשם"

לאחר שבג"ץ חייב את הרבנות הראשית לאפשר לנשים להיבחן במבחני ההסמכה לרבנות, נשאל הרב אבינר האם גברים רשאים להמשיך להיבחן במתכונת החדשה. תשובתו: "חכמים גזרו שלא להיבחן - והלכה כמותם"

חדשות כיפה חדשות כיפה 05/06/26 14:37 כ בסיון התשפו

האיסור המפתיע של הרב אבינר על מבחני רבנות: "נשים מגיעות לשם"
הרב שלמה אבינר. התבטאות נחרצת, צילום: פלאש 90

פסיקת בג"ץ שאפשרה לראשונה לנשים להיבחן בבחינות הרבנות ממשיכה לעורר הדים בציונות הדתית ובעולם הרבני. בעלון השבת "עולם קטן" נשאל הרב שלמה אבינר האם גבר רשאי להיבחן בבחינות הרבנות כאשר נשים נבחנות באותו מערך מבחנים. תשובתו של הרב הייתה קצרה וחד-משמעית: "מן הדין מותר, כי נוכחותן אינה פוסלת את הבחינות לגברים, אבל חכמים גזרו שלא להיבחן - והלכה כמותם".

הסערה ברבנות: דרישה להקפיא את כלל המבחנים

דבריו של הרב אבינר מגיעים על רקע המשבר שנוצר ברבנות הראשית בעקבות פסיקת בג"ץ. בחודש שעבר פורסם כי ארבעה חברים במועצת הרבנות הראשית פנו לרבנים הראשיים בדרישה להקפיא את כלל מבחני הרבנות, לאחר ששלוש נשים נבחנו לראשונה בבחינות ההסמכה בעקבות החלטת בית המשפט. אותם רבנים טענו כי יש לעצור את המבחנים עד להסדרת הנושא בחקיקה, מחשש שהמשך קיומם במתכונת החדשה יעניק לגיטימציה למהלך שנכפה, לטענתם, על הרבנות.

המהלך הגיע לאחר מאבק משפטי ממושך שניהל ארגון עתים, אשר עתר בדרישה לאפשר גם לנשים לגשת למבחני הרבנות. בשבוע הראשון ליישום הפסיקה נבחנו שלוש נשים בבחינות, לראשונה בתולדות הרבנות הראשית. האירוע עורר מחלוקת חריפה בעולם הרבני, כאשר חלק מהרבנים ראו בכך פגיעה במעמד הרבנות ובאופייה, בעוד אחרים הדגישו כי מדובר ביישום החלטת בג"ץ המחייבת את הרבנות.