מתקרבים לבחירות: הממשלה אישרה בקריאה ראשונה את פיזור הכנסת

לילה דרמטי עבר במליאת הכנסת, כאשר שני חוקים - פיצול תפקיד היועמ"ש ופיזור הכנסת - עברו בקריאה ראשונה במליאה

חדשות כיפה חדשות כיפה 02/06/26 08:15 יז בסיון התשפו | עודכן בתאריך 02/06/26 09:28

מתקרבים לבחירות: הממשלה אישרה בקריאה ראשונה את פיזור הכנסת
מליאת הכנסת, צילום: Yonatan Sindel,Flash90

במליאת הכנסת אושרה הלילה (ב') בקריאה ראשונה הצעת חוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, בתמיכה של 65 חברי כנסת מול 47 שהתנגדו. ההצעה, שקודמה בוועדת החוקה של הכנסת, מבקשת לשנות באופן מהותי את מבנה התפקיד הקיים ולחלק את סמכויותיו בין שני בעלי תפקידים נפרדים.

בליץ חקיקתי בכנסת

לצד היוזמה הזו, אושרה באותה ישיבה גם הצעת החוק לפיזור הכנסת ה-25 בקריאה ראשונה ברוב של 106 חברי כנסת וללא מתנגדים. לפי ההצעה, הבחירות לכנסת ה-26 יוקדמו מהמועד המקורי שנקבע ל 27 באוקטובר, ויתקיימו באחד הימים שבין 8 בספטמבר ל-20 באוקטובר, כאשר ההכרעה הסופית תתקבל רק בהמשך ההליך.

על פי ההסדר המוצע בהצעת החוק, סמכויות היועץ המשפטי לממשלה יחולקו לשני תפקידים נפרדים, יועץ משפטי לממשלה ותובע כללי. התובע הכללי יהיה אחראי על התחום הפלילי והתביעה מטעם המדינה ובממשלה, בעוד היועץ המשפטי לממשלה ימשיך לעסוק בייעוץ ובייצוג המדינה בהליכים אזרחיים. בנוסף, לשר המשפטים תינתן סמכות להכריע במחלוקות בין שני התפקידים כאשר יידרש לכך ובהאתם לחילוקי דעות.

עוד נקבע בהצעה הדרמטית כי מינוי היועץ המשפטי ייעשה על ידי הממשלה לפי המלצת ראש הממשלה ושר המשפטים, וכי כהונתו תהיה צמודה לכהונת הממשלה שמינתה אותו. כמו כן, הממשלה תוכל להביא לסיום כהונתו במקרים של חילוקי דעות מהותיים, התנהלות לא הולמת, סירוב לבצע חובה או פתיחה בחקירה פלילית נגדו.

"עבדנו קשה בשביל להגיע לזה"

לפי המתואר בהצעה, תפקיד היועץ המשפטי לממשלה במתכונתו הנוכחית כולל קביעה פרשנית מחייבת של הדין עבור רשויות המדינה, ניהול ההעמדות לדין מטעם המדינה, וכן ייצוג המדינה בהליכים אזרחיים. כיום, חוות דעתו מחייבת את גופי המדינה כל עוד לא נקבע אחרת בבית המשפט, והוא ממשיך בתפקידו גם בעת חילופי ממשלה.

על רקע אישור החוקים, יו"ר הקואליציה ויו"ר ועדת הכנסת, חבר הכנסת ממפלגת "הליכוד", אופיר כץ, התייחס להתקדמות הליכי החקיקה בכנסת ואמר: "השלמנו ארבע שנים מלאות, דבר יוצא דופן בפוליטיקה הישראלית, ועבדנו קשה בשביל להגיע לזה. העברנו בכנסת הזו מעל 520 חוקים ותשעה תקציבים. למעשה, החזקנו עד הסוף".