תמונות הלווין חושפות: כך איראן נערכת למלחמה עם ארה"ב

ברקע המשא ומתן, איראן מאיצה עבודות מיגון ושיקום במתקנים צבאיים וגרעיניים שנפגעו בתקיפות בשנה האחרונה. בצילומי לוויין נראים כיסוי בטון ועפר באתר הרגיש בפרצ’ין, חסימת פתחי מנהרות באיספהאן וחיזוק תשתיות סמוך לנתנז

חדשות כיפה חדשות כיפה 18/02/26 17:06 א באדר התשפו | עודכן בתאריך 18/02/26 18:58

תמונות הלווין חושפות: כך איראן נערכת למלחמה עם ארה"ב
האיראנים בהיערכות חריגה | , צילום: צילום מסך גוגל מפות

איראן מגבירה בשבועות האחרונים את עבודות השיקום והביצור במתקנים צבאיים וגרעיניים שנפגעו בתקיפות בשנה האחרונה - כך דווח היום (ה') ברויטרס. צילומי לוויין עדכניים מצביעים על פעילות הנדסית אינטנסיבית בכמה מוקדים רגישים, על רקע המתיחות מול ארצות הברית והדיונים סביב תוכנית הגרעין. בין היתר נראים יציקות בטון עבות, כיסוי מתקנים בעפר וחיזוק תשתיות תת-קרקעיות - צעדים שמטרתם להקשות על פגיעה חוזרת באתרים.

איראן בהיערכות מסיבית ליד אתרים אסטרטגיים

באתר הצבאי בפרצ'ין, כ-30 קילומטרים מדרום-מזרח לטהרן, תועדה בנייה של שכבת מיגון עבה מבטון מעל המתקן - מעין מעטפת קשיחה שמקיפה ומגנה עליו מפני תקיפה אווירית. לאחר מכן כוסה המבנה גם בשכבות עפר, עד שכמעט ואינו נראה עוד בצילומים. במכון למדע ולביטחון בינלאומי (ISIS) תיארו את המבנה כ"סרקופג בטון" - כלומר כיסוי מסיבי שמטרתו לבלום הדף ופגיעות ישירות.

גם במתחם הגרעיני באיספהאן נרשמו עבודות ביצור. בצילומים נראית סתימה מוחלטת של פתחי מנהרות באמצעות עפר, כך שכל הכניסות למתחם התת-קרקעי נאטמו. לפי ניתוחי המכון, חסימת הפתחים עשויה לצמצם את עוצמת הפגיעה במקרה של תקיפה ולהקשות על ניסיון חדירה קרקעית.

באזור נתנז תועדו עבודות לחיזוק פתחי מנהרות במתקן הררי, תוך שימוש בציוד הנדסי כבד, משאיות עפר ומערבלי בטון. בצילומים נראית תנועה ערה באתר, כחלק ממאמץ לעבות את שכבות ההגנה סביב התשתיות הרגישות. לפי ההערכות שפורסמו, המטרה היא להגדיל את עמידות המתקן מפני תקיפה אפשרית.

לצד האתרים הגרעיניים, דווח גם על עבודות שיקום בבסיסי טילים שנפגעו בשנה שעברה - בהם בסיס באזור שיראז ובסיס נוסף סמוך לקום. בצילומים נראים פינוי הריסות, תיקונים במבנים לוגיסטיים ופיקודיים והקמת גג חדש מעל מבנה שניזוק. עם זאת, לפי הערכות שצוטטו בדיווח, לפחות חלק מהבסיסים טרם חזרו לכשירות מבצעית מלאה כפי שהייתה לפני התקיפות.