לראשונה מאז ההתנתקות: צה"ל מקים בסיסי קבע בצפון השומרון

לראשנה מאז ההתנתקות, צה"ל יחזור בקרוב באופן קבוע לאזור צפון השומרון, לאחר החלטת הממשלה על הקמת יישובים חדשים באזור. במסגרת המהלך מתוכננת הקמת מוצבים פלוגתיים וגדודיים והחזרת מפקדת חטיבת מנשה לשטחי יהודה ושומרון

חדשות כיפה חדשות כיפה 19/01/26 18:03 א בשבט התשפו | עודכן בתאריך 19/01/26 18:16

לראשונה מאז ההתנתקות: צה"ל מקים בסיסי קבע בצפון השומרון
כוח צה"ל ביו"ש | , צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90

במהלך השנה האחרונה פעל צה"ל באופן קבוע בתוך מחנות הפליטים ביהודה ושומרון, בדגש על צפון השומרון, ולא מתכוון לצמצם את הנוכחות בשטח בעת הזו. במקביל, ולאחר החלטת הממשלה על הקמת יישובים חדשים באזור, הוחלט להשיב נוכחות צבאית קבועה לצפון השומרון. במסגרת המהלך מתוכננת הקמת מוצבים פלוגתיים וגדודיים והחזרת מפקדת חטיבת מנשה לשטחי יהודה ושומרון, לראשונה מאז תקופת ההתנתקות.

צה"ל חוזר לצפון השומרון לראשונה מאז תקופת ההתנתקות

שנת 2025 הסתיימה עם ירידה חדה בהיקף הטרור ביהודה ושומרון, מגמה שמערכת הביטחון מייחסת לפעילות התקפית רציפה ולהעמקת העבודה המודיעינית. לפי הנתונים, מספר אירועי הטרור צנח בכ-78% לעומת 2024, ומספר הפיגועים עם נשק חם ירד בכ-86%. בצה"ל מדגישים כי למרות הנתונים המעודדים, שנת 2026 צפויה להציב אתגרים ביטחוניים משמעותיים, עם פוטנציאל להסלמה.

הירידה בהיקף הפיגועים לוותה בעלייה בפעולות הסיכול היזומות של הכוחות. בשנת 2025 נעצרו כ-3,500 מבוקשים, נתפסו יותר מ-1,370 אמצעי לחימה בלתי חוקיים והוחרמו כ-17 מיליון שקלים שיועדו למימון טרור. בנוסף, נחשפו מעל שמונה טונות של חומרים דו-שימושיים ונפרצו עשרות צירים בתוך מחנות הפליטים, כחלק מהמאמץ לפגוע בתשתיות הטרור עוד בטרם יציאה לפיגוע.

גם במרחב התפר נרשמה ירידה משמעותית בהיקף החציות של שב"חים, עם כ-7,680 מסתננים בלבד בשנת 2025, לעומת יותר מ-12 אלף בשנת 2024. מנגד, תחום הפשיעה הלאומנית רשם עלייה מדאיגה, עם כ-870 אירועים במהלך השנה, ובהם כ-120 אירועים חמורים. לנוכח הנתונים הוקם צוות משולב של צה"ל, המשטרה, מג"ב והשב"כ, שמפעיל אכיפה מוגברת, חילוט רכבים ואמצעי פיקוח מתקדמים במטרה לבלום את התופעה.