הרב אברהם סתיו מגיב לגלית דיסטל: לא היית כותבת את זה לרב חרדי

הרב אברהם סתיו השיב למתקפה של הח"כית המליכוד על אביו, וטען כי לא הייתה מדברת כך אל חרדי: "קשה לי לדמיין איזו תגובה היה סופג ממנה ח"כ מן העבר השני על התבטאויות דומות"

חדשות כיפה חדשות כיפה 27/11/25 10:19 ז בכסלו התשפו | עודכן בתאריך 27/11/25 10:27

הרב אברהם סתיו מגיב לגלית דיסטל: לא היית כותבת את זה לרב חרדי
הרב אברהם סתיו,, צילום: מרים צחי

הרב אברהם סתיו פרסם הבוקר (ה') תגובה חריפה שבה יצא להגנת אביו, הרב דוד סתיו, בעקבות המתקפה של ח"כ גלית דיסטל על עמדותיו בנושא הצעת החוק לעיגון סממנים יהודיים במרחב הציבורי. לדבריו, עיקר הבעיה אינו רק המחלוקת עצמה אלא האופן שבו בחרה דיסטל לנסח את דבריה.

"תוכן של טקסט כתוב מעביר בערך 30% מן המסרים שלו. כל השאר עוברים דרך הנימה והסגנון", כתב. הוא האשים אותה בכך ש"פתאום, כשהיא כותבת לרב יישוב וותיק שמקדיש את כל עתותיו ללימוד והרבצת תורה, הדרת הכבוד מתפוגגת", והוסיף: "פתאום, כשהיא כותבת לרב יישוב וותיק שמקדיש את כל עתותיו ללימוד והרבצת תורה, הדרת הכבוד מתפוגגת, היא שבה ומוצאת את קולה. קשה לי לדמיין איזו תגובה היה סופג ממנה ח"כ מן העבר השני על התבטאויות דומות כלפי רב מן המגזר החרדי. אבל אבי מורי לא ישתנה. הוא לא יחדל משיח מכבד וקשוב כלפי כל איש ציבור וכל אדם, מכל מגזר. והשם הטוב יכפר בעד".

"זו לא כפייה דתית, כבוד הרב סתיו, זוהי כפייה חילונית"

הרקע למתקפה ההדדית החל בחודש שעבר, אז הביע הרב דוד סתיו הסתייגות עמוקה מהצעת החוק של ח"כ דיסטל שלטענתו הופכת סממנים יהודיים לחובה מחייבת. הוא הזהיר מפני פגיעה באמון הציבור במסורת וטען כי "עם ישראל רוצה להיות יהודי, לא צריך לאלץ אותו". לדבריו, הבעיה אינה במזוזות או בתפילות עצמן, אלא בהפיכתן לדרישה רשמית שעלולה לייצר אנטגוניזם.

השבוע, השיבה ח"כ דיסטל בנאום נרחב במליאת הכנסת ובו האשימה את הרב סתיו כי הוא מציג תמונה שגויה. בהמשך דבריה זעמה על אירועים שבהם נמנעה הנחת תפילין או בקשה למחיצה במרחבים ציבוריים ואמרה: "זו לא כפייה דתית, כבוד הרב סתיו, זוהי כפייה חילונית". בהמשך הוסיפה שאלות ישירות לרב סביב מניעת תלמידים או עוברי אורח מלהניח תפילין, ואמרה: "איפה החופש שלהם לבצע את הפולחן היהודי הראשון במעלה?"

היא הרחיבה בדבריה על מה שכינתה פגיעה בחופש הפולחן לאחר השבעה באוקטובר, וציינה מקרים שבהם אנשי חינוך אסרו על תלמידים להביא תפילין או על קבוצות נשים לבקש מחיצה. בסיום דבריה הדגישה כי הצעת החוק נועדה להבטיח מרחב שבו יהודים יוכלו לקיים מסורת ללא הפרעה, וכי "החופש להיות יהודי לא אמור להיות בחקיקה, אבל הגענו למצב שבו הכפייה החילונית של מיעוט... מפרקת אותנו לרסיסים".

"האם נכון לחייב זאת בחקיקה? כאן התשובה שלילית"

בעקבות דבריה פרסם הרב סתיו פוסט ארוך שבו השיב לטענות שהעלתה. הוא כתב כי אמנם מזוזות הן דבר חיובי, אך "האם טוב שתהיה מזוזה בכל בית בישראל? וודאי. האם נכון לחייב זאת בחקיקה? כאן התשובה שלילית". הוא תיאר כיצד אנשים רבים מזמינים אותו להתקין מזוזה מתוך רצון חופשי, וציין כי חקיקה שתכפה התקנת מזוזה דווקא תפגע באהדת הציבור למסורת. עוד הוסיף כי יש להסיר מרכיבי כפייה מתוך ההצעה ולפתח שיח אמיתי בין המגזרים כדי למנוע פגיעה בחופש הפולחן.

הורידו את האפליקציה

דיסטל תקפה את הרב סתיו פעם נוספת בפוסט נוסף שכתבה בבוקר שלאחר מכן. היא טענה כי "צר לי שרב בישראל מייצר תבהלה מיותרת, מפיץ כזב ומייצר אנטגוניזם כלפי היהדות הנפלאה שלנו", וטענה שחלק מהדברים שהעלה פשוט אינם נכונים. בהמשך פירטה חמש נקודות שבאמצעותן ביקשה להוכיח כי הוא מטעה את הציבור, ובהן טענה שהחוק חל רק על מוסדות במימון מדינה, וכן שהחוק מגביל שימוש בפולחן לצורכי פרובוקציה.