בבתי הדין הרבניים של המפלגות החרדיות דנים בימים האחרונים בצעד שנחשב לקיצוני ביותר בארגז הכלים הפוליטי-ציבורי של החברה החרדית: הכרזה על חרם צרכנים רחב היקף נגד מוצרי דגל של החברות הגדולות במשק. כך דווח הערב (א') בחדשות 13.
לפי ההצעה, שתידון לפני אדמו"רים וחברי מועצות גדולי וחכמי התורה, החל מחודש מסוים יונחו הצרכנים החרדים להפסיק לרכוש מוצרים של חברות כמו אסם, תנובה או שטראוס, לצד חברות נוספות הנחשבות למובילות ומשפיעות. המטרה המוצהרת: פגיעה כלכלית שתפעיל לחץ ישיר על מקבלי ההחלטות בירושלים סביב חוק הגיוס והפטור לבני הישיבות.
לא לשכוח את מאפיית אנג'ל
גורם בבתי הרבנים ציין כי "הציבור החרדי מונה כמיליון ורבע נפש, אנחנו יכולים לגרום לנזק כלכלי משמעותי לחברות גדולות וזה יפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות. לא נשב בשקט ונחטוף". לדבריו, החרם הצרכני מיועד להיות צעד מתואם, מגובה בהוראות מפורשות של מנהיגי הציבור החרדי, ולא רק יוזמה מקומית או ספונטנית.
מאפיית אנג'ל. החרם הצליח צילום: Abir Sultan,FLASH 90
זו לא הפעם הראשונה שבה החרדים מאיימים - וגם מממשים - חרם צרכנים. בשנת 2023 הכריז הציבור החרדי על חרם על מאפיות אנג'ל, במחאה על השתתפותו של יו"ר החברה בבני ברק, עמר בר לב, בהפגנה למען גיוס חרדים. אותו החרם הצליח הלכה למעשה, כאשר חברת אנג'ל פרסמה התנצלות פומבית, והאירוע הפך למעין "סמל" לכוח הקנייה של המגזר החרדי וליכולת שלו "להעניש" כלכלית גורמים או חברות הנתפסים כפוגעים בו.
הקלטות הרב יוסף נגד חוק הגיוס
האיומים בחרם מגיעים לשולחן ההנהגה החרדית בדיוק בזמן שבו מתעצמת המחלוקת הפנימית סביב חוק הגיוס החדש. בשבוע שעבר נחשפו הקלטות ובהן דבריהם של שני רבנים בכירים במועצת חכמי התורה של ש"ס, שהביעו הסתייגות מהחוק שמקדם יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ בועז ביסמוט. אף שמדובר בנוסח "מרוכך" יותר מהצעת החוק של יולי אדלשטיין, רבנים חרדים בכירים מסתייגים ממנו בשל יעדי הגיוס הגבוהים והסנקציות העתידיות הצפויות נגד צעירים חרדים לומדי תורה שלא יתגייסו לצה"ל.
הרב יצחק יוסף, שנחשב למנהיג הרוחני של תנועת ש"ס אך היחסים בינו לבין יו"ר התנועה אריה דרעי מתוחים, נשמע בהקלטה אומר כי הוא כלל אינו מכיר את מתווה ביסמוט: "לא יודע, לא מכיר את הפרטים בחוק. יש ועדה של רבנים חשובים, גם הבן שלי יהיה שם, הם יישבו וידונו, אבל עוד לא הגיע אליהם החוק". הדברים נאמרו יומיים בלבד לאחר שפרסם הרב יוסף מכתב תמיכה בצעדי ש"ס להסדרת מעמד בני הישיבות. בהקלטות נוספות שנחשפו נשמע הרב שלמה מחפוד, חבר מועצת חכמי התורה של ש"ס, כשהוא מביע התנגדות חריפה לחוק שביקש דרעי לקדם: "אם תהיה ישיבת מועצה, אני אצעק שם. צריך לעשות מרד. שלא יעבירו חוק. אז הם יילכו לבית סוהר, יותר טוב בית סוהר. בבית סוהר יכולים ללמוד".