רגע יוצא דופן התרחש אתמול (ב') במינכן בטקס פתיחתו מחדש של בית הכנסת רייכנבאך. הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ הופיע כשהוא מנסה לעצור את דמעותיו במהלך נאום שנשא בפני הקהל שהגיע לאירוע. במהלך דבריו, קולו של הקנצלר רעד והוא התקשה להסתיר את תחושת האשמה על העבר. "אני רוצה לומר לכם כמה אני מתבייש: כקנצלר הרפובליקה הפדרלית של גרמניה, אבל גם כגרמני, כילד שגדל בדור שלאחר המלחמה, כילד שגדל עם 'לעולם לא עוד' כעובדה, כחובה, כהבטחה", אמר מרץ.
Friedrich Merz weint in seiner Rede über den Holocaust in der Münchner Synagoge. So ehrlich bewegt habe ich einen Bundeskanzler noch nie erlebt. pic.twitter.com/JOocR8PUKX
— Filipp Piatov (@fpiatov) September 15, 2025
"אני מקווה שהחיים היהודיים בגרמניה יוכלו להימשך שוב יום אחד ללא הגנה משטרתית"
בהמשך, הקנצלר התייחס לאנטישמיות הגוברת במדינתו בימים אלו: "במשך זמן רב מדי, אנו בפוליטיקה ובחברה עצמנו את עינינו לעובדה שחלק ניכר מהאנשים שהגיעו לגרמניה בעשורים האחרונים עברו חינוך חברתי במדינות מוצא שבהן אנטישמיות היא למעשה דוקטרינה ממלכתית, ושנאת ישראל נלמדת אפילו בקרב ילדים". הנאום נמשך כשהוא מתייחס לעתיד הקהילה היהודית במדינה. "אני מקווה שהחיים היהודיים בגרמניה יוכלו להימשך שוב יום אחד ללא הגנה משטרתית".
"אסור לנו להתרגל לעובדה שהגנה זו הכרחית במשך עשרות שנים", אמר, והוסיף: "בהמשך למצב הזה, אני מכריז מלחמה על כל צורה של אנטישמיות ישנה וחדשה בגרמניה מטעם כל הממשלה הפדרלית של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה". בית הכנסת רייכנבאך, שהוקם ב-1931, נחרב כמעט לחלוטין בליל הבדולח לאחר שניזוק קשות בידי הנאצים. כעת, יותר משמונים שנה אחרי, נפתח מחדש כשהוא משוחזר לפי המראה המקורי ומזמין את הציבור היהודי והגרמני לחדש בו את החיים שאבדו.