הרצי הלוי טוען בשיחות סגורות: "זו הסיבה שלא הערנו את ראש הממשלה"

בהקלטות שנחשפו נשמע הרצי הלוי מודה בכישלון המודיעיני של 7 באוקטובר, מסביר מדוע לא הועברו התרעות לדרג המדיני ומספר כי חמאס התקרב לביצוע המתקפה פעמיים קודם לכן – אך נעצר ברגע האחרון

חדשות כיפה חדשות כיפה 10/09/25 22:09 יז באלול התשפה

הרצי הלוי טוען בשיחות סגורות: "זו הסיבה שלא הערנו את ראש הממשלה"
הרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי | , צילום: Chaim Goldberg,FLASH 90

בהקלטות שהובאו הערב (ד') בחדשות 12 נשמע הרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי בשיחות סגורות עם תושבי העוטף, מנסה להסביר את כשלי המודיעין שהובילו לטבח ב־7 באוקטובר. בשיחה עם תושבי מושב עין הבשור, בה הוצג בפניהם תחקיר הקרב במהלך אותה השבת במושב, הלוי הדגיש כי מערכת הביטחון לא זיהתה בזמן את ההיערכות של חמאס וכי גם בלילה שלפני ההתקפה לא התקבלה התרעה על מלחמה.

"אני לא צריך אישורים משני הממונים עליי, שר הביטחון וראש הממשלה", אמר הלוי. "ואם היינו מזהים שהולך להיות משהו קטן או גדול היינו מזהירים. ולפעמים אנחנו מחליטים לדבר עם הדרג המדיני - אין פה שום הסתרה". לדבריו, לא היה מי שיעביר מידע מקדים, "לא בצה"ל ולא בשב"כ", וגם אחד מתוך שני מיליון תושבי עזה לא מסר התרעה. "זה כישלון מודיעיני", הודה, "לא הייתה לנו את הזכות שהייתה למשל לפני מלחמת יום כיפור, לנהל דיון אם מדובר במלחמה או בתרגיל".

חמאס התכונן להוצאת המתקפה - פעמיים לפני 7 באוקטובר

הרמטכ"ל לשעבר גילה כי פעמיים לפני ה־7 באוקטובר חמאס כמעט הוציא לפועל את המתקפה, אך הדבר נעצר בשל מחלוקות פנימיות בארגון. "אנחנו יודעים בדיעבד שהם נערכו לזה פעמיים לפני, מתקרבים מאוד לביצוע, וזה לא קורה", אמר. "בשלוש הפעמים, כולל ב־7 באוקטובר, לא ראינו את הסימנים. אלה דברים שלמדנו רק אחרי שהמלחמה כבר החלה, כשנכנס מודיעין מעזה".

מחבלים משתלטים על טנק בגבול בבוקר שמחת תורה |

מחבלים משתלטים על טנק בגבול בבוקר שמחת תורה | , צילום: Abed Rahim Khatib,Flash90

הלוי סיפר כי בליל שישי, שעות לפני ההתקפה, לא נמצאו סימנים חריגים: "גם בלילה הזה אין לנו מישהו שאומר - הולכת לפרוץ מלחמה. אין מישהו שמעלה התראה". לדבריו, חמאס הקפיד לשדר שגרה: "בתים, משפחות, כל הסימנים היו שגרתיים - זאת הייתה ההונאה".

במהלך השיחה הדגיש כי הוא נושא באחריות מלאה: "התצפיות עבדו, אבל לא זיהינו. לא ידענו שכל כך הרבה אנשים נערכים. זה נגמר בכישלון". במקביל, הוא התייחס להחלטות הדרג המדיני והצבאי לאורך השנים: "זה היה סדר העדיפויות - קודם איראן וחיזבאללה, ואחר כך חמאס - ותמכנו בו. אבל הקונספציה קרסה".

הלוי: "להחזיר את החטופים - ואז להשמיד את חמאס"

הלוי גם דחה את הטענה שמפקדים בכירים "חזרו לישון" בליל המתקפה: "השיחות האלה לא מתקיימות מהמיטות ולא בנמנום. הן מתקיימות עם כתיבה, עם ישיבה, שעות ארוכות. ירון (מפקד פיקוד הדרום לשעבר; ח"כ), אני, ראש אמ"ץ, רמ"ח מבצעים, גורמי מודיעין ושב"כ - כולם היו בדיונים".

אלא שנראה היה שתשובותיו לא סיפקו את תושבי העוטף, וכשנשאל על ידם כיצד לא ראה את מה שהם רואים כבר שנים - האימונים, ההכנות והסימנים - גם במהלך התקופה שהיה ראש אמ"ן ומפקד פיקוד הדרום, השיב: "אנחנו שנים שכנענו את עצמנו שמתקפה רחבה לא תקרה. הבחירה הייתה שלא לזהות בכך מלחמה מתקרבת".

לקראת סוף השיחה אמר הרמטכ"ל לשעבר כי "היום בטוח לחיות כאן, אפשר לחזור לעוטף". עם זאת, הוסיף אזהרה ברורה: "אויב ליד הגבול זאת טעות תפיסתית, ואסור לאפשר את זה בעתיד". לסיום אמר כי יש לפעול מיידית לשחרור החטופים: "הגיע הזמן לשחרר את החטופים בעסקה - ואז לחזור ולהשמיד את חמאס".