606 ימים לאחר ה-7 באוקטובר, המלחמה בין ישראל לחמאס מגיעה לצומת מכריע: עסקת חטופים והפסקת אש – או המשך הלחימה עד להכרעת חמאס. ברקע המגעים המתמשכים, דווח היום (ג') ב-ynet כי גורמים במערכת הביטחון הזהירו לאחרונה את משפחות החטופים מחשש לקריסת שלטון חמאס, שתוביל לפיזור החטופים בידי מיליציות חמושות שונות. במצב כזה, הם טוענים, ניהול המשא ומתן יתייקר באופן משמעותי – שכן יהיה צורך לנהל מגעים עם מספר גורמים במקביל, ולא מול כתובת אחת.
מחלוקת במערכת הביטחון בנוגע למצב חמאס ברצועה
לפי הדיווח, מסקנת אותם גורמים היא שיש לפעול לקידום העסקה כעת, "לפני שיהיה מאוחר", כל עוד החטופים מוחזקים בידי חמאס – שנמצאת עדיין תחת מרות ההנהגה המרכזית של הארגון. עם זאת, לא מדובר בעמדה אחידה. באותו הדיווח צוטט גם בכיר מאוד במערכת הביטחון, שמעורה לעומק בסוגיית החטופים, שחולק על ההערכה: "אני דווקא לא מזהה שום סימן לקריסה. גם אם יהיו מרידות של הציבור, אני לא חושב שתתמוטט שרשרת הפיקוד של חמאס".
כזכור, בימים האחרונים הועלתה לשולחן הצעה חדשה מטעם השליח ויטקוף, להצעה זו ישראל הסכימה – אך חמאס השיב תשובה שלילית. לאחר תשובת חמאס, לשכת ראש הממשלה מסרה: "בעוד שישראל הסכימה למתווה וויטקוף המעודכן לשחרור חטופינו, החמאס ממשיך לדבוק בסרבנותו. כפי שאמר שליחו המיוחד למזרח-התיכון של נשיא ארצות-הברית, סטיב וויטקוף: תשובת חמאס היא בלתי מתקבלת על הדעת ומחזירה את המצב לאחור. ישראל תמשיך בפעולתה למען השבת חטופינו ולהכרעת החמאס".