מסיבת העיתונאים המשותפת הערב (ב') של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, וראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, לא עסקה רבות בסוגיה האיראנית. אולם, הודעת הנשיא על שיחות ישירות בין ארה"ב לרפובליקה האיסלאמית הכתה את כולם בתדהמה. הצהרה זו עשויה להעיד על כך שאיראן נכנעה חלקית לאיום הצבאי של טראמפ, ולמרות סירובה העיקש לשיחות ישירות, דרגים בכירים של שתי המדינות ייפגשו עוד השבוע.
איראן נכנעה ללחץ ותיכנס לשיחות ישירות
ההצהרה מגיעה אחרי שבועות בהם ארצות הברית ממשיכה להגדיל בהתמדה את הכוחות הצבאיים שלה במזרח התיכון, כשהמטרה המרכזית היא לדחוף את איראן לשולחן המשא ומתן, אך להשאיר איום צבאי אמין עליה. בבסיס דייגו גרסיה, הנמצא בטווח פרויקט הגרעין האיראני, פרוסים לפחות חמישה מפציצי B-2 אסטרטגיים יחד עם כלי טיס אחרים שיכולים לשמש את ארה"ב במתקפה על איראן. במקביל, האזור תוגבר במספר נושאי מטוסים אמריקנים, המוצבים בדרך קבע באזורים אחרים בעולם.
מפציץ B-2, צילום: Mike Mareen,Shutterstock
גם ראש הממשלה נתניהו התייחס לנושא האיראני ואמר: "כמובן שדיברנו על איראן. לא יהיה לה נשק גרעיני. זה יכול להיות דיפלומטית, אך בכל מקרה לא יהיה לה". בישראל דורשים שאיראן תתפרק לחלוטין מתכנית הגרעין שלה, ולכן ההצהרה על שיחות תעמיד את ישראל בדילמה במקרה של הסכם עתידי שלא יעמוד בדרישות הביטחוניות שלה.