"בצה"ל תיארו את עזה כ'זירה משנית'": הקצין הסרוג שהודח פותח הכל

בראיון לכאן רשת ב', הקצין ארז וינר אשר הודח מצה"ל, פותח הכל: על היחס של הדרג הצבאי לצה"ל בשנים האחרונות, על המסמכים אשר איבד, על הרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי ועל עסקת החטופים: "רק לחץ צבאי יעזור"

חדשות כיפה חדשות כיפה 06/04/25 15:35 ח בניסן התשפה

"בצה"ל תיארו את עזה כ'זירה משנית'": הקצין הסרוג שהודח פותח הכל
ארז וינר בימיו בצה"ל, צילום: Uri Lenz/FLASH90

תת-אלוף במילואים ארז וינר, שהיה אמון על תכנון המערכה מול חמאס בפיקוד הדרום במשך 12 שנים, חושף בראיון כיצד הדרג הבכיר בצה"ל בחר לנהוג בעזה כזירה שולית. למרות שבידיו הייתה תוכנית להכרעת חמאס כבר בתחילת 2014, המדיניות שננקטה, לדבריו, נבעה מחשש מנטילת אחריות על רצועת עזה – מתוך תפיסה שעדיף להשאיר את חמאס בשלטון כדי להימנע מתוצאה גרועה יותר.

אסור לתת לעזה לתפוס את הקשב של ישראל

בריאיון לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב, תיאר כיצד בצה"ל השתמשו במונחים כמו "עזה היא זירה משנית", "מוחלש" וגם "מורתע". לדבריו המפקדים טענו כי "אסור לתת לה (לעזה) מה שנקרא לתפוס את הקשב ואת המשאבים של מדינת ישראל, ולכן צריך לראות איך משאירים אותה בצד ככל שניתן". הוא סיפר כי נכח במאות דיונים שבהם התקבלה החלטה ברורה: "צריך לראות איך משאירים אותה בצד ככל שניתן".

אייל זמיר והרצי הלוי |

אייל זמיר והרצי הלוי | , צילום: Yonatan Sindel,Flash90

וינר מתח ביקורת על הרמטכ"ל הרצי הלוי, ואמר כי "הטעות הגדולה, שהיא זאת שהביאה אותנו להארכת המלחמה, היא הסוגיה של אי החלת ממשל צבאי". לטענתו, ישראל "הוכרחה להכניס סיוע לרצועה כמויות מופרזות בדרישה של ידידינו האמריקנים והאחרים", וכתוצאה מכך "יד ימין נתנה מכות לחמאס, ויד שמאל האכילה ופרנסה אותו".

יקומו גורמים בעלי אינטרסים אחרים

על שחרור החטופים אמר וינר כי "הרעש שעשו סביב סוגיית החטופים והעסקאות גרמו להרחקה של שחרור החטופים". לשיטתו, "מה שהביא לשחרור החטופים הוא לחץ צבאי". לדבריו, אילו ישראל הייתה שולטת לחלוטין על הסיוע האזרחי – "חמאס יאבד מכוחו, האזרחים יאבדו את הפחד ויקומו גורמים מקומיים, שיש להם אינטרסים אחרים". הוא גם הביע תמיכה בשילוב "תוכנית ההגירה מרצון של ידידנו טראמפ", שלדבריו יכולה להביא להכרעת חמאס "בפחות משלושה חודשים". הכרעה, מבחינתו, היא "אין שלטון של חמאס ברצועה, לא צבאי ולא אזרחי".

באשר לאירוע שבגינו הודח, אמר: "ברמת העובדות איבדתי לפני שלושה חודשים מסמכים סודיים ללא שנגרם נזק. האירוע תוחקר והסתיים אז כמו שהוא. מה שעורר את הסיפור זה לא האירוע, אלא הכתבה בווינט". הוא הבהיר: "המסמך היה אצלי ברשות ובסמכות", וטען כי "הרמטכ"ל נהג פה בצעד שגוי, גם מבחינת העיתוי רגע לפני המבצע וגם בדרך שנעשתה בצורה לא ראויה".

על העברת מידע לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר: "הייתי בקשר עם כל חברי הקבינט ועם גורמים נוספים. אני חושב שאני סוג של מוקד ידע וככזה היו לי שיחות ומפגשים עם חברי קבינט, ועדת החוץ והביטחון ועוד גורמים". עם זאת, הדגיש: "בניגוד להרבה חברים ועמיתים שלי, לא דיברתי עם עיתונאים ולא רצתי להדליף לתקשורת. אני דיברתי רק עם גורמים בעלי הסיווג המתאים ובעלי האחריות".