מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, פרסם היום (ג') את דוחות הביקורת הראשונים על אסון 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל. הדוחות הראשוניים עוסקים בנושאים אזרחיים הקשורים לכשלים של הממשלה ושל צה"ל בתקופה שקדמה לטבח שמחת תורה ולאחריה.
מתחם הנובה, צילום: Yonatan Sindel,Flash90
מערך בריאות הנפש קרס בימים הראשונים למלחמה
מהדו"ח עלה כי מערך בריאות הנפש קרס בימים הראשונים למלחמה ובשבוע הראשון למלחמה הטיפול ניתן על ידי מתנדבים ללא פיקוח או מידע על הכשרתם. כמו כן, בתי חולים פסיכיאטריים טיפלו במפונים ללא גישה לתיקים רפואיים וללא תיעוד מסודר.
בנוסף, עלה כי כשלושה מיליון ישראלים עלולים לסבול מתסמיני פוסט טראומה, דיכאון או חרדה. כמו כן, מאז תחילת המלחמה - 38% מהאוכלוסייה הבוגרת דיווחו על תסמיני פוסט טראומה, דיכאון או חרדה ברמה בינונית או חמורה.
למרות הנתון הגבוה, רוב מוחלט טען כי לא פנה לסיוע, בשל זמני המתנה הארוכים לטיפול נפשי. בנוסף, בחצי השנה שלאחר אירועי 7 באוקטובר נתנו קופות החולים ומרכזי החוסן טיפול לפחות מאחוז אחד (0.6%) מאוכלוסיית ישראל.
"למדינת ישראל יש חובה מוסרית לטפל בפצועי הנפש"
מבקר המדינה מסר: "התרעתי על הכשלים בתחום הטיפול בבריאות הנפש במכתב לראש הממשלה כבר כחודש לאחר הטבח - אבל כלל הליקויים טרם תוקנו במלואם. למדינת ישראל יש חובה מוסרית לטפל בפצועי הנפש בכלל האוכלוסייה ובפרט בקרב נפגעי פעולות האיבה, ולסייע להם לחזור לשגרת חייהם".